Pake & Beppe

Gouden ketting met hanger. Foto Pier Leegsma
Gouden ketting met hanger. Foto Pier Leegsma
Gouden ketting met hanger. Foto met dank aan Pier Leegsma©

Door Pier Leegsma

Pake & Beppe
Als ik aan sieraden denk, zijn het eigenlijk vooral horloges. Zelf heb ik een paar gekocht, maar ook gekregen: van mijn vader en daarvoor van mijn Pake die nog zo’n oud zakhorloge had.

Voor nu draag ik ze zelf afwisselend, maar daarna -en dat vind ik ook het leuke aan sieraden- om dan weer door te geven. Misschien wel raar maar bij horloges denk ik dan vooral aan de mannen: zoon en kleinzoon.

Horloges zijn voor mij ook sieraden en ik vind het dan ook leuk om mijn vier mooie bijzondere horloges te tonen: de Movado: Time told by a dot, dit horloge is beroemd en maakt onderdeel uit van de designcollectie van het MoMa en is daarom ook bekend als museumwatch.

De RADO: True Phospho, heeft een geperforeerde wijzerplaat waar doorheen je het uurwerk kunt zien: een skelethorloge. De kast van dit automatische horloge is van hightech keramiek. Het betreft een limited edition van duizend exemplaren.

De TISSOT, T-Race Cycling Tour de France Special Edition is natuurlijk geïnspireerd op die wielerwedstrijd en dat zie je terug in de gele kleuren van de band. Ook nog in een paar kleine details zie je dat bij dit wielrenhorloge: onder andere bij de hendels over de drukknoppen: die lijken sprekend op de handremmen van een fiets. Tissot is al jaren de Official Timekeeper van zowel de Tour de France als de Ronde van Italië.

De Longines: een mooi eenvoudig strak klassiek gouden polshorloge. Het bijzondere aan dit horloge is dat op de onderkant van de kast het logo van PHILIPS staat gegraveerd, waarschijnlijk een keer uitgegeven bij een speciale gelegenheid

Het horloge aan de ketting was van mijn pake uit Kollum, van mijn moeders kant. Van dit horloge herinner ik mij dat hij dat op zijn buik in een giletje  droeg, met dat kettinkje in een knoopsgat. Het grotere horloge was van mijn andere pake van mijn vaders kant. Of hij het ook droeg weet ik niet. Dat komt omdat ik als kind in vakanties veel in Kollum logeerde en niet bij mijn andere pake.

Gelukkig heb ik van mijn beppe uit Kollum nog een mooi gouden kettinkje met rond hangertje, die ik voor mijn kleindochter bewaar.
Kan mij er nu al op verheugen om haar die te geven.

Pier Leegsma

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/03/03/pake-beppe/

Geef een reactie