Curtis Tann

Curtis Tann, detail van foto, 1951, portret
Curtis Tann, detail van foto, portret
Curtis Tann, detail van foto, 1951. Foto met dank aan CBCXOXO

Curtis Elliott Tann (Circleville (Ohio, Verenigde Staten), 4 december 1915 – Los Angeles County (Californië, Verenigde Staten) 21 juli 1992) was onder meer actief als docent, emailleur en sieraadontwerper.

Biografie
Tann groeide op in een zwart milieu; hij was de oudste van de acht kinderen van Kathleen en Eliot Tann. Op zevenjarige leeftijd verhuisde Tann met zijn ouders naar Cleveland (Ohio, Verenigde Staten). Zijn vader verloor zijn werk als arbeider gedurende de grote depressie aan het eind van de twintiger jaren. Tann ging naar William H. Kirk Junior High School in Cleveland (Verenigde Staten). Hij leerde er prenten te maken, te ontwerpen en te aquarelleren. Een beurs om naar Fisk University te gaan ging aan zijn neus voorbij. In plaats daarvan ging Tann zelf lesgeven in het jeugdkamp Hiram House in Moreland Hills (Ohio, Verenigde Staten).

Tann vervolgde zijn opleiding aan Cleveland Institute of Art (1935-1939). Later raakte hij ook betrokken bij de opleiding Karamu House in Cleveland, het oudste Afro-Amerikaanse theater in de Verenigde Staten. Karamu House was opgericht om de creativiteit van de zwarte gemeenschap te stimuleren. Naast theater werd er ook les gegeven in de beeldende kunsten. Tann leerde er emailleren op koper van Thomas Usher en gaf les aan zowel kinderen als volwassenen.

Van mei 1941 tot en met 1946 was Tann in militaire dienst en werd gestationeerd in Italië. Op 20 juni 1942 trouwde Tann met Ethel Mae Henderson. In Italië raakte hij onder de indruk van de kunstschatten uit de Renaissance. Toen hij terugkeerde naar Cleveland dacht hij te gaan studeren in Florence (Italië), maar zijn superieuren lieten het op het laatste moment afweten. Daarop besloot Tann zijn carrière voort te zetten in Los Angeles (Californië, Verenigde Staten). Van 1946 tot en met 1948 ontwierp hij stropdassen voor Allen of California.

De moeder van Tann stuurde hem in 1947 een doos met kleine objecten, memorabilia, waaronder een van de eerste objecten die hij had gemaakt. Het bracht Tann ertoe opnieuw emailleerlessen te volgen bij Thomas Usher in 1949. Op dat moment besloot Tann zijn professionele leven aan het emailleren te wijden. Hij vestigde zich in Pasadena (Californië, Verenigde Staten) en begaf zich in artistieke kringen waarvan ook Afro-Amerikaanse kunstenaars als Dale Brockman Davis (1945), Doyle Lane (1925-2002) en Charles White (1918-1979) deel uitmaakten.

Van 1952 tot en met 1956 studeerde Tann aan Chouinard Art Institute in Los Angeles (Californië, Verenigde Staten). Samen met William E. Smith (1913-1997), Ruth G. Waddy (1909-2003) en Charles White (1918-1979) was Tann in 1962 een van de oprichters van Eleven Artists Associated (later Art West Associated). Het was een van de eerste organisaties in de Verenigde Staten die zich bezighield met het steunen en promoten van Afro-Amerikaanse kunstenaars.

Tann introduceerde Betye Saar (1926) in de kunstwereld. Samen met Saar startte hij een bedrijf onder de naam Brown and Tann. Ze vervaardigden objecten als schalen en asbakken van email én sieraden. Ze verkochten hun werk op beurzen, thuis bij bekenden en in kleine boetieks. De samenwerking stopte toen Saar zich stortte op het maken van prenten.

Tann werkte voor bedrijven die costume jewelry produceerden: Matisse Ltd. (1952-1963) en Renoir. Daarna werkte hij een jaar lang voor de ontwerper Sascha Brastoff (1918-1993). Bij alle werkgevers heeft Tann racisme ervaren. Hij kreeg mager betaald, zijn auteursrecht werd geschonden en hij kreeg in tegenstelling tot zijn witte collega’s niet de credits voor de ontwerpen die hij leverde.

Tann zag zichzelf niet zo zeer als een sieraadontwerper, maar als beeldend kunstenaar. Aan het einde van zijn carrière richtte hij zich meer en meer op educatie. In 1967 was Tann een van de oprichters van Watts Towers Arts Center, een kunstencentrum voor kinderen in Pasadena (Californië, Verenigde Staten). Hij gaf er les in onder meer emailleren en batik.

Sieraden vervaardigde Tann van email op koper. In het email maakte hij decoraties van onder meer vissen, muzieknoten en abstracte geometrische vormen.

Tann is begraven op Altadena in Los Angeles County (Californië, Verenigde Staten).

Werk in openbare collecties (selectie)
Long Beach Museum of Art, Long Beach (Californië, Verenigde Staten)

Tentoonstellingen (selectie)
1942 – Negro Art from Cleveland’s Karamu House, American Contemporary Artists (ACA) Gallery, New York (Verenigde Staten)
1942 – The People’s Art Center, Saint Louis (Kansas, Verenigde Staten)
1953 – Eleven Associated Artists Gallery, Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
1954 – California Design, Pasadena Art Museum (Norton Simon Museum), Pasadena (Californië, Verenigde Staten)
1954 – Jack Carr Art Gallery, South Pasadena (Californië, Verenigde Staten)
1955 – Crawford Show, Los Angeles (Californië, Verenigde Staten)
1994 – The Russell and Rowena Jelliffe Collection: Prints and Drawings from the Karamu Workshop 1929-1941, Cleveland State University Art Gallery, Cleveland (Ohio, Verenigde Staten)
1996 – Yet Still We Rise: African American Art in Cleveland 1920-1970, Cleveland State University, Cleveland (Ohio, Verenigde Staten) (15 maart 1996 t/m 20 april 1996)
1996 – Yet Still We Rise: African American Art in Cleveland 1920-1970, The Butler Institute of American Art, Youngstown (Ohio, Verenigde Staten) (22 december 1996 t/m 26 januari 1997)
1997 – Yet Still We Rise: African American Art in Cleveland 1920-1970, Riffe Gallery, Columbus (Ohio, Verenigde Staten) (24 april 1997 t/m 12 juli 1997)
2002 – A Cultural Legacy: The Pasadena Society of Artists Diamond Jubilee Exhibition, The Pasadena Historical Museum, Pasadena (Californië, Verenigde Staten) (6 april 2002 t/m 16 juni 2002)

Bibliografie (selectie)
Curtis Tann, Negro Soldier-Artist At Ft. Riley, Plans One-Man Show (25 september 1942). The Morning Chronicle, Manhattan, Kansas.
Grant, S. (14 februari 2022) Black Jewelers: A History Revealed – Rediscovery, Introduction: The Journey to Encountering the Forgotten Stories of Black Jewelry Makers. Art Jewelry Forum.
Grant, S. (16 februari 2022) Curtis Tann: Almost Lost to Time, How an Enamel Artist from Pasadena Brought Whimsy to Costume Jewelry. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/22/curtis-tann/

Geef een reactie