Reach out and touch me: Galerie Pont & Plas viert 20 jaar

Lore Langendries, Haptic Stones, broches, 2021. Foto Galerie Pont & Plas
Lore Langendries, Haptic Stones, broches, 2021. Foto met dank aan Galerie Pont & Plas©

Door Aline Vandeplas en Charlotte Vanhoubroeck

Reach out… and touch me… Galerie Pont & Plas viert 20 jaar
Galerie Pont & Plas breekt vreugdig los. De Gentse juwelengalerie viert haar twintigste verjaardag en wil iedereen erbij. Met de tentoonstelling Reach out… and touch me…, waarvan de titel zinderend alludeert op de tonen van Depeche Mode’s Personal Jesus, luidt de galerie een nieuw tijdperk voor de juweelkunst in.

Als een priesteres brengt galeriehouder Aline Vandeplas, gedurende een jaar lang, het werk van maar liefst twintig (juweel)makers onder in haar kleine tempel op de alom gekende hoek van de Graslei te Gent. Daarvan werden tien makers door Aline zelf uitgenodigd. Deze kunstenaars onderhouden al jaren een warme band met de galerie, waarvoor Aline in het bijzonder Nicole Thienpont dankt, de destijdse oprichter van de galerie. Elk van deze makers nodigden op hun beurt een collega-kunstenaar uit, waardoor het twintig jaar lange bestaan van de galerie door zowel vertrouwelingen als nieuwelingen wordt geëerd.

Eigenheid en uniciteit
De handgemaakte juwelen en andere objecten sieren om beurten de gehele galerieruimte en liggen uitgestald op en rondom de ladekasten die, als kleine torens van Babel, de eigenheid en uniciteit van elk juweel zegevieren. In de lades zelf ligt de permanente collectie. Deze collectie omvat het werk van meer dan 35 ontwerpers en kan gedurende de tentoonstelling worden bewonderd alsook gekocht. Al de werken aangeboden door de galerie zijn ongewone kleinoden die, zoals de titel van de expositie ook laat voelen, in dit nieuwe tijdperk weder om een lichaam vragen, om een aanraking, misschien zelfs een koestering.

Pont & Plas maakt er al jaren haar missie van om het hedendaagse kunstjuweel onder de mensen te brengen. Deze expositie toont opnieuw aan hoe een sieraad meer kan zijn dan een verstrooiende bekoring die getuigt van goed vakmanschap. Met hun werk vertellen de juweelkunstenaars in alle stilte tactiele verhalen die het publiek weten te prikkelen op nog ongeziene manieren. Zo verleiden de zacht behaarde broches van Lore Langendries de toeschouwer tot strelen en de handgemaakte kralen van Manon van Kouswijk houden intiem achtergelaten vingerafdrukken vast. Het werk van Gésine Hackenberg fêteert op fijnzinnige wijze de alledaagsheid van bonte keukenspullen, terwijl een kleur- en vormenspel in de juwelen van Karen Vanmol en Lyne del Heischa uitbundig in het oog springt.

Minimalistisch en monochroom
Karin Seufert alsook Tore Svensson weten met hun minimalistische, monochrome sieraden bevreemdende sferen op te roepen, Claire Lavendhomme maakt met haar poëtische stukken heimelijke gevoelswerelden (be)grijpbaar en het werk van Märta Mattsson bewandelt de dunne lijn tussen weerzin en schoonheid. Verder komen ook de creaties van onder andere Isabelle Azaïs, Sébastien Carré, Jeannette Jansen, Linda Savineau, Lauren Vanessa Tickle, Nik Vanden Brande en Diederick Van Hovell aan bod. Stuk voor stuk verrijken de werken van deze makers het grote kunstlandschap. De ontwerpers tonen zich ingenieuze denkers en voelers en weten als geen ander hoe concept, materiaal en techniek met elkaar te rijmen. Alsmaar wagen ze zich onbevreesd voorbij elke grens die de klassieke stiel hen oplegt en speuren ze op alle vlakken begerig de vernieuwing na.

Ver van hokjesdenken
Pont & Plas wil af van het hiërarchische hokjesdenken dat de artistieke wereld domineert. De tentoongestelde juwelen gaan er veelal dan ook probleemloos de dialoog aan met andere kunstvormen. Zo exposeert sieradenmaker Malvine Marichal bijvoorbeeld samen met beeldend kunstenaar Sonja Geens en hangt Ria Lins haar juwelen naast het werk van wijlen schilder en graficus Beniti Cornelis. Vanaf december 2021 tot januari 2023 wisselen tien kunstenaarsduo’s elkaar ongeveer maandelijks af en kan het publiek ongeremd snoepen van deze veelheid aan edele inventiviteit. Gluur eens in de etalage, of kom binnen en snuister rond. Geniet van het feest en laat u sieren.

Zie hieronder het jaarprogramma (chronologisch geordend).
Welkom in ons feestjaar!
De opening is telkens op de eerste zondag van de tentoonstelling.

Aline Vandeplas & Charlotte Vanhoubroeck

https://www.pontenplas.be
https://www.instagram.com/galeriepontenplas/
https://www.facebook.com/galeriepontenplas/

Tentoonstellingen (10)
2021 – Ria Lins & Beniti Cornelis (5 december 2021 t/m 8 januari 2022)
2022 – Lore Langendries & Manon van Kouswijk (16 januari 2022 t/m 12 februari 2022)
2022 – Märta Mattsson & Lauren Vanessa Tickle (20 februari 2022 t/m 19 maart 2022)
2022 – Isabelle Azaïs & Sebastien Carré (27 maart 2022 t/m 30 april 2022)
2022 – Diederick Van Hovell & Claire Lavendhomme (8 mei 2022 t/m 4 juni 2022)
2022 – Nik Vanden Brande & Linda Savineau (12 juni 2022 t/m 2 juli 2022)
2022 – Karen Vanmol & Lyne Del Heischa (7 augustus 2022 t/m 3 september 2022)
2022 – Karin Seufert & Tore Svensson (11 september 2022 t/m 8 oktober 2022)
2022 – Gésine Hackenberg & Jeannette Jansen (16 oktober 2022 t/m 26 november 2022)
2022 – Malvine Marichal & Sonja Geens (4 december 2022 t/m 7 januari 2023)

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/17/reach-out-and-touch-me-galerie-pont-plas-viert-20-jaar/

Geef een reactie