Josef Maria Auchentaller

Josef Maria Auchentaller, zelfportret, tekening, 1931, papier
Josef Maria Auchentaller, zelfportret, tekening, 1931, papier
Josef Maria Auchentaller, zelfportret, tekening, 1931. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein

Josef Maria Auchentaller (Wenen (Oostenrijk), 2 augustus 1865 – Grado (Italië), 31 december 1949) was onder meer actief als sieraadontwerper, tekenaar, meubelontwerper, schilder en grafisch ontwerper.

Biografie
Auchentaller is opgeleid aan de Technische Universität Wien te Wenen (Oostenrijk) (1862-1866) en aan de Akademie der bildenden Künste Wien te Wenen (Oostenrijk) (1886-1891), waar hij les kreeg van Franz Rumpler (1848-1922). Van 1889 tot en met 1890 vervulde Auchentaller zijn dienstplicht in Innsbruck (Oostenrijk). Daarna zette hij zijn studie voort aan de Akademie der Bildenden Künste te München (Duitsland) (1892-1896), waar hij lessen volgde bij onder anderen Paul Höcker (1854-1910). In die tijd werkte hij ook mee aan het tijdschrift Jugend. Vanaf 1899 was Auchentaller lid van de Wiener Secession alsook medewerker van het tijdschrift Ver Sacrum. Het achtste nummer van Ver Sacrum was geheel gewijd aan (het werk van) Auchentaller.

In 1891 trouwde Auchentaller met Emma Scheid, dochter van de Weense sieraden- en zilverwarenfabrikant Georg Adam Scheid. Ze kregen een dochter en een zoon. Tussen 1895 en 1910 maakte Auchentaller enkele ontwerpen voor zijn schoonvader. In 1902 verhuisde Auchentaller vanwege de gezondheidsproblemen van zijn dochter met zijn gezin naar Grado (Italië).

In 1914 pleegde Auchentallers dochter Maria Josepha zelfmoord. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak verhuisde het gezin terug naar Oostenrijk, om in 1919 voorgoed terug te keren naar Grado (Italië). Auchentallers vrouw Emma overleed in 1945. Auchentaller stierf vier jaar later.

Sieraden van Auchentaller zijn vervaardigd van materialen als (verguld) zilver, email, parels en opalen.

Sieraden van Auchentaller werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Darmstadt (Duitsland)
Musei Provinciali di Gorizia, Gorizia (Italië)
Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Astrid & Mario Ratz-Coradazzi

Tentoonstellingen (selectie)
1900 – Wereldtentoonstelling, Parijs (Frankrijk)
2019 – Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Glüber, W., Ratz-Coradazzi, A. en Siebert, K. (2019) Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco – Die Sammlung Ratz-Coradazzi. Regensburg: Schnell + Steiner. ISBN 9783795434182

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/14/josef-maria-auchentaller/

Geef een reactie