Aktievoeren met juwelen

Connie van Gils, 1978. Foto met dank aan Connie van Gils, J. Goderie©, portret, halssieraad
Connie van Gils, circa 1978, portret, halssieraad
Connie van Gils, 1978. Foto met dank aan Connie van Gils, J. Goderie©

Door Connie van Gils

Aktievoeren met juwelen
In het Vrouwenhuis op de Pasbaan in Breda huisde een stelletje kenaus, zei men. Feministen, manwijven, mannenhaters waren het, en lesbisch op de koop toe. Er mochten alleen vrouwen komen, mannen kwamen er niet in.

Het was 1978, ik was 18 en ik vond het spánnend. Lesbisch vond ik spannend, en mannenhaat ook. Feminisme niet. Ik meende dat feministen een wereld zonder moeders propageerden, en een wereld zonder moeders die thuis op je wachtten met de thee leek me de hel op aarde. Betaald worden voor het huishouden leek me dan wel weer wat… Op een regenachtige avond fietste ik naar de Pasbaan toe en ik hoopte dat ze me mooi zouden vinden.

In het Vrouwenhuis leerde ik een heleboel vrouwen kennen, kenaus waren het niet, eerder hennaroodharige woest uitziende knuffelberen. Er was veel tederheid. Er was warmte. Er was thee. Er was mannenhaat. Het moet in het Vrouwenhuis zijn geweest dat ik voor het eerst het vrouwenteken afgedrukt zag als symbool van de strijd, op aktieposters, folders, en op buttons en asbakken.

Je had ook vrouwen die vrouwentekens droegen aan een zilveren kettinkje of ring, met of zonder vuist. Het stónd voor feminisme, maar ik ontdekte dat dat heel dicht lag bij ‘sinds kort lesbisch’. Een hoop huwelijken gingen eraan. Zij die het verst waren -de meest begeerlijken- droegen een dúbbel vrouwenteken. Ik vond het dragen van een sieraad op je huid een in- en in-vrouwelijke manier om aktie te voeren. Het werkte door ook als al je kleren al uit waren, in het donker. Een button schreeuwde, heel bruikbaar in de strijd, maar een juweel verleidde. Ik droeg mijn kettinkje vele jaren als lokroep naar feministen: ‘Kus me!’ Voor mij is deze hanger met vrouwenteken daarom een van de dierbaarste objecten van IHLIA.

Connie van Gils

Deze tekst is in 2015 eerder verschenen op de tentoonstelling Alles uit de kast, verborgen schatten van IHLIA.

Tentoonstelling
2015 – Alles uit de kast, verborgen schatten van IHLIA, IHLIA-plein, OBA, Amsterdam (Nederland)

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/13/aktievoeren-met-juwelen/

 

Geef een reactie