Mooie sieraden… Maar wel anders!

Ndebele vrouwen met sieraden, circa 1963. Foto met dank aan Mary Hatzmann©

Door Mary S. Hatzmann

Mooie sieraden… Maar wel anders!
Al heel jong kon ik genieten van mijn oma’s glinsterende ketting of bijvoorbeeld het armbandje van mijn moeder met allerlei rinkelende bedeltjes. Het had iets prettig feestelijks. In die tijd maakte ik ook wel zelf kettinkjes van kleine kraaltjes, maar daar bleef het dan bij. Sieraden waren voor mij toen vooral plezierig om te dragen en het “versierde” je op bijzondere dagen.

Dit inzicht veranderde behoorlijk toen wij als gezin naar Zuid-Afrika verhuisden en wij in aanraking kwamen met de verschillende Afrikaanse culturen met hun zeer diverse volkeren. Omdat mijn vader fotografie en film als hobby had gingen we vaak, in de weekenden, naar gebieden en kleine dorpen waar de tijd voor ons stil leek te hebben gestaan. Zo kwamen we ook bij een Ndebele stam alwaar het leven vooral draaide om “sieraden” en het versieren van elkaar. Ook de hutten werden allemaal kleurrijk versierd. En ja, ook hier werkten de vrouwen op het land, op een enkeling na, om dan in hun vrije tijd bezig te zijn met het maken van allerlei sieraden voor zichzelf of de kinderen.

Op een enkeling na: deze vrouwen droegen zo veel sieraden dat alleen maar zitten en voorzichtig lopen nog mogelijk was. Bijvoorbeeld de eerste vrouw van het stamhoofd droeg zoveel metalen ringen om haar nek, benen en armen dat ze alleen maar “mooi” kon zitten. Het ging hier om status want zoveel te meer ringen zoveel te hoger de rang en dus ook minder hard werken. Mijn vader moest betalen voor het filmen van deze dames, zij waren immers het visitekaartje van het dorp en die inkomsten konden ze goed gebruiken.

De rijkst getooide vrouwen sliepen ook met deze versierselen en konden zich maar amper wassen. Stromend water was niet voorhanden. De geur die de rijkste vrouwen verspreidden heeft op mij, als elfjarig meisje zo’n indruk gemaakt dat, vanaf die dag, ik alleen nog maar kan kijken met veel respect en nieuwsgierigheid naar sieraden of het gebruiken van sieraden in tal van verschillende landen.

Kijk, en daarom is het werk van Esther Doornbusch met haar hedendaagsesieraden.nl zo echt bijzonder en zo heel informatief. Het geeft zoveel meer inzicht!

Mary S. Hatzmann

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: mooie-sieraden-maar-wel-anders/

Geef een reactie