The Fitzwilliam Museum

The Fitzwilliam Museum, exterieur, gevel
The Fitzwilliam Museum, exterieur, gevel
The Fitzwilliam Museum. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein, CC0 1.0

The Fitzwilliam Museum aan Trumpington Street in Cambridge (Verenigd Koninkrijk) verzamelt en presenteert onder meer werk van sieraadontwerpers. Daarnaast beheert het museum collecties cameeën, eretekens, munten en penningen, toegepaste kunst, antieke voorwerpen, manuscripten, prenten, tekeningen en schilderijen.

Geschiedenis
Het museum werd opgericht in 1816 als onderdeel van de University of Cambridge, dankzij een legaat van Richard Fitzwilliam. Niet alleen liet hij zijn kunstverzameling en bibliotheek na aan de universiteit, hij vermaakte ook £100.000,00 voor een museumgebouw. Het gebouw werd ontworpen door George Basevi (1794-1845). Charles Robert Cockerell (1788-1863) voltooide de nieuwbouw nadat Basevi door een val in de toren van Ely Cathedral om het leven was gekomen. Het museum opende de deuren in 1848.

De collectie bestaat uit ruim een half miljoen objecten uit de klassieke oudheid, het oude Egypte, Griekenland en Rome. Voorts bevatten de verzamelingen middeleeuwse manuscripten, schilderkunst van de Renaissance tot nu, munten, Aziatische kunst, keramiek, prenten, tekeningen en toegepaste kunst.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Jane Adam
Charles Robert Ashbee
John Brogden
Giuliano Burges
William Burges
Castellani
Child & Child
Sibyl Dunlop
Carlo Giuliano
Carlo & Arthur Giuliano
Ferdinand Giuliano
Hunt and Roskell
Archibald Knox
Liberty & Co.
Naomi McIntosh
Henry George Murphy
Pasquale Novissimo
Frederick Partridge
Adam Paxon
Phillips Brothers
Phillips Brothers & Son
David Poston
Omar Ramsden
Ernesto Rinzi
Charles de Sousy Ricketts
Phoebe Anna Traquair
Watherston & Brogden
Watherston & Son
Henry Wilson

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum

Bibliografie (selectie)
Ritchie, H. (2018) Designers & Jewellery, Jewellery and Metalwork from The Fitzwilliam Museum 1850-1940. Londen: Philip Wilson Publishers. ISBN 1781300674

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/02/06/the-fitzwilliam-museum/

Geef een reactie