Marie-José vertelt

Door Marten Werkman

Ik kom uit een geslacht van edelsmeden en daarom was het helemaal niet gek dat ik op mijn vijfde of zesde jaar van mijn vader een door hem vervaardigd gouden ringetje kreeg. Wat was ik daar blij mee. Ik mocht het ringetje van hem mee naar mijn -in die tijd zeer grote- klas meenemen om het aan mijn juf en medeleerlingen te laten zien, vol trots uiteraard. Maar wat gebeurde: het ringetje haalde het einde van de rondgang door de klas niet, het bleek gepikt.

Enigszins beschroomd en ook verdrietig vertelde ik mijn vader wat er met het ringetje was gebeurd, maar voor zover ik mij kan herinneren, ontstak hij niet in al te grote woede.

Vele jaren later, ik was toen al geruime tijd galerie-eigenaar, ontmoette ik een Portugese sieraadontwerper die mij tijdens een expositie verklaarde: “Ik weet waarom jij een galerie bent begonnen en hierbij breng ik jou het verloren ringetje terug” en hij gaf mij een ringetje van touw. Dat ringetje bewaar ik nog altijd.

Weer wat later, tijdens de tentoonstelling Sieraden, de keuze van Roermond deed een bezoekster de volgende belofte: “Marie-José, ik ga dat ringetje terugvinden”.

De queeste duurt nog steeds voort.

Marten Werkman

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/18/marie-jose-vertelt/

Geef een reactie