Robert Smit 80 jaar: een retrospectief in CODA én postzegels!

Postzegel, 2021 met Letter to Madonna delle Dolomiti van Robert Smit uit 2013. Foto Esther Doornbusch, gegomd papier
Postzegel, 2021 met Letter to Madonna delle Dolomiti van Robert Smit uit 2013. Foto Esther Doornbusch, gegomd papier
Postzegel, 2021 met Letter to Madonna delle Dolomiti van Robert Smit uit 2013. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0

NB De postzegel Letter to Madonna delle Dolomiti is niet meer beschikbaar.

Geeft u graag persoonlijke aandacht met ouderwetse handgeschreven post? Maak het nog mooier met deze nieuwe unieke postzegels! Doneer €30,00 of meer aan hedendaagsesieraden.nl en ontvang een vel met 10 zegels (1, binnenland) met daarop Letter to Madonna delle Dolomiti, een werk van Robert Smit uit 2013. U steunt daarmee het onderhoud en de ontwikkeling van hedendaagsesieraden.nl.

Robert Smit 80 jaar
In CODA wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een retrospectief met het werk van Robert Smit. In 2021 werd hij 80 jaar. De voorbereidingen namen meer dan twee jaar in beslag. Aanvankelijk zou de tentoonstelling op 16 januari 2022 worden geopend, maar de onzekerheid over de dan geldende coronamaatregelen heeft de organisatie doen besluiten geen opening te laten plaatsvinden.

Het is te hopen dat iedereen die dat wil binnenkort de gelegenheid krijgt deze veelbelovende tentoonstelling te bezoeken. Om de bijzondere verjaardag van Smit luister bij te zetten is deze nieuwe postzegel uitgebracht.

Robert Smit over Letter to Madonna delle Dolomiti
De sieraden met de titel Letters to Madonna delle Dolomiti, zijn gebaseerd op een reis van Smit naar Venetië. Naar aanleiding van die reis is Smit brieven gaan schrijven aan Madonna, over de werken die hij heeft gemaakt. Het werk op de postzegel gaat over een Visscherskind van Marken (foto uit 1900), bewerkt door Smit. Dit meisje draagt een door Smit digitaal ontworpen ‘bauw’.

Madonna delle Dolomiti

Augustus 1980 hoorde ik haar zingen.

A cappella.

Wij kwamen van Venetië en waren op weg naar Amsterdam.

Ik reed in de auto en bevond mij op weg nr. 242, tussen S. Cristina en S. Pietro.

Het was in de nacht en het geluid kwam uit de radio.

Een Italiaans jodellied van de fijnste soort.

Het geluid van haar stem was met niets vergelijkbaar.

Ook al zou ik de taal hebben verstaan, het verhaal van het lied zou er niet toe doen en zou volstrekt ondergeschikt zijn aan haar stem.

Het verhaal bestond voor mij uit klanken.

Het waren klanken en intonaties van ongekende verrukking.

Toen het lied voorbij was, waande ik mij in de hemel.

Dit moment van schoonheid en verlichting heeft mij nooit losgelaten.

In mijn huidige werk zoek ik naar het equivalent van een zelfde soort zuiverheid en opwinding.

Wim, Karel en Kees, mijn medepassagiers, sliepen op het moment dat zij zong, zodat ik het geluid alleen voor mezelf had.

Toen mijn reisgenoten wakker waren en ik deze gelukservaring vol blijheid meedeelde, keken zij mij ongelovig aan.

Robert Smit, oktober 2006

Hebben, die postzegels?
Schenk dan €30,00 of meer aan NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van Robert Smit en natuurlijk uw naam en het adres waarnaar de postzegels kunnen worden verzonden. Per ommegaande worden de postzegels naar u verstuurd. Wees er snel bij, want er zijn slechts 20 vellen beschikbaar. Met uw donatie steunt u het onderhoud en de ontwikkeling van hedendaagsesieraden.nl.

Eerste jubileum hedendaagsesieraden.nl
Hedendaagsesieraden.nl bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd! Vanaf 16 oktober verschijnen om de dag gastcolumns. Vele verrassende stukken zijn ondertussen gepubliceerd. Verzamelaars, conservatoren, galeriehouders, kunstenaars, (kunst)historici en geïnteresseerden hebben bijdragen geleverd in woord én beeld. Ook vrienden, familieleden en collega’s maken hun opwachting. Sarah Bernhardt komt voorbij en zelfs Oscar Wilde en dat is nog lang niet alles! Houd het in de gaten en neem meteen een gratis en makkelijk opzegbaar abonnement op de nieuwste berichten van hedendaagsesieraden.nl. Vul uw e-mailadres in onder aan deze pagina en mis niks van het jubileumprogramma! Alle gastbijdragen ter gelegenheid van het eerste lustrum van het sieradenlexicon vindt u hier.

Tentoonstelling
2022 – Craving the essentials, CODA, Apeldoorn (Nederland) (16 januri 2022 t/m 24 april 2022) (Robert Smit)

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (19 april 2022) Postzegels en hedendaagsesieraden.nl. hedendaagsesieraden.nl.
Gribling, F. (29 maart 2022) Craving the Essentials: retrospectief van Robert Smit in CODA. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/15/robert-smit-80-jaar-een-retrospectief-in-coda-en-postzegels/

Geef een reactie