Beladen Beauty

Shalom Levi, hanger, in of voor 1996. Foto Susan van Gelderen, brons
Shalom Levi, hanger, in of voor 1996. Foto met dank aan Susan van Gelderen©

Door Susan van Gelderen

Beladen Beauty
Enkele maanden in het buitenland wonen na mijn studie leek mij spannend. Ik vertrok naar Tel Aviv. Via de Joods-Israëlische sieraadontwerper Shalom Levi (Tel Aviv, circa 1949) kreeg ik daar een baantje als hostess in Picasso, een populair restaurant in de jaren ’90. Voorwaarde was wel dat ik tijdens het werken zijn sieraden droeg ter promotie.

Online is helaas niet veel over deze ontwerper te vinden, vele mensen dragen dezelfde naam. Destijds vertelde hij me dat hij sieraden had ontworpen voor de presentatoren van de populaire televisiezender MTV, die vanaf 1981 begon met het non-stop uitzenden van videoclips.

De werkplaats van Shalom was aan huis op de eerste etage. Ik mocht ook eens proberen te polijsten, waarbij ik de waarschuwing kreeg de ring goed vast te houden… Het vloog meteen door het open raam de tuin in. Gelukkig hebben we hem weer teruggevonden.

Als dank voor het promoten van zijn sieraden, kreeg ik enkele sieraden, waaronder deze vergulde hanger met de Davidster. Prachtig in al zijn eenvoud, maar ik schroom hem te dragen. Ik heb daar geen recht op.

Tevens kreeg ik twee ringen en nog een hanger. Beide hangers horen aan een leren veter te worden gedragen. Een ring van brons ben ik helaas kwijt geraakt. De bronzen hanger met een maansikkel draag ik vaak.

Susan van Gelderen

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/14/beladen-beauty/

 

Geef een reactie