Mario Buccellati

Buccellati, ring, circa 1970. Foto Kimberly Klosterman, goud, lapis lazuli
Buccellati, ring, circa 1970. Foto Kimberly Klosterman, goud, lapis lazuli
Buccellati, ring, circa 1970. Foto met dank aan Kimberly Klosterman©

##Mario Buccellati (Ancona (Italië), 29 april 1891 – Milaan (Italië), 5 mei 1965) was onder meer actief als sieraadontwerper, goudsmid, docent en ondernemer. Hij richtte in 1919 in Milaan (Italië) zijn zaak Buccellati op.

Biografie
Na de dood van zijn vader verhuisde Buccellati op twaalfjarige leeftijd naar Milaan (Italië). Hij ging in de leer bij de goudsmeden Beltrami & Besnati. Tijdens de Eerste Wereldoorlog moest Buccellati in dienst en toen hij gewond terugkeerde richtte hij in 1919 zijn eigen zaak op.

In de jaren twintig trok Buccellati veel cliënten aan uit de Milanese aristocratie. Koninklijke afnemers uit Egypte, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk volgden, alsook politici, filmsterren en grootindustriëlen. Buccellati stichtte een school om oude ambachtelijke smeedtechnieken te onderwijzen en te laten voortbestaan.

In 1925 opende Buccellati een zaak aan Via Condotti te Rome (Italië) en in 1929 volgde een winkel in Florence (Italië). In 1956 opende hij een winkel aan Fifth Avenue in New York (Verenigde Staten) en in 1958 in Palm Beach (Verenigde Staten).

Schrijver, verzamelaar en politicus Gabriele d’Annunzio (1863-1938) was bevriend met Buccellati en schreef hem honderden brieven. In een van die brieven noemt d’Annunzio Buccellati Mastro Paragon Coppella; het werd het handelsmerk van Buccellati.

Vier zonen van Buccellati, Luca, Lorenzo, Federico en Gianmaria, zetten het bedrijf voort. Anno 1968 werkten meer dan 200 ambachtslieden voor de zaak.

Gianmaria opende onder zijn eigen naam in 1979 een winkel in Parijs (Frankrijk). In 2008 richtte hij de Gianmaria Buccellati Foundation op. In die stichting is de collectie van de familie ondergebracht, waaronder werk van zijn vader: Mario Buccellati.

Sieraden van Buccellati zijn vervaardigd van materialen als goud, witgoud, chrysoberyl en diamanten.

Sieraden van Buccellati werden en worden gepresenteerd door onder meer Adin, Kimberly Klosterman en Tadema Gallery.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Gabriele d’Annunzio
Bianca Gilchrist

Tentoonstellingen (selectie)
1961 – International Exhibition of Modern Jewelry, 1890-1961, Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk) (26 oktober 1961 t/m 2 december 1961)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/13/mario-buccellati/

Geef een reactie