Murrle Bennett & Co.

Theodor Fahrner voor Murrle, Bennett & Co, armband, circa 1910. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, email, markasiet
Theodor Fahrner voor Murrle, Bennett & Co, armband, circa 1910. Foto Tadema Gallery, zilver, email, markasiet
Theodor Fahrner voor Murrle, Bennett & Co, armband, circa 1910. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Murrle Bennett & Co. was een bedrijf dat werk van sieraadontwerpers produceerde. Het bedrijf had een vestiging in Pforzheim (Duitsland) en Londen (Verenigd Koninkrijk).

Geschiedenis
Het bedrijf werd in 1884 als groothandel opgericht onder de naam Siegele & Bennett in Londen (Verenigd Koninkrijk). Het bedrijf importeerde sieraden uit Pforzheim (Duitsland) en nam af van Theodor Fahrner en en Wilhelm Fühner. Een jaar later stond de firma geregistreerd als producent van sieraden. Hun betaalbare sieraden in de stijl van Arts and Crafts en Modern Style vonden gretig aftrek.

John Baker Bennett en de goudsmid Ernst Mürrle (1861-1950), die zich vanuit Pforzheim (Duitsland) in circa 1880 in Londen (Verenigd Koninkrijk) had gevestigd waren de oprichters van de firma. Toen Siegele het bedrijf in 1896 verliet werd de firma hernoemd tot Murrle Bennett & Co.

In 1907 verliet ook Bennett de zaak en begon voor zichzelf. In 1916 moest het bedrijf sluiten vanwege de Duitse nationaliteit van de eigenaar. Mürrle werd geïnterneerd op Isle of Man (Verenigd Koninkrijk) en ging terug naar Duitsland.

In 1917 werd het bedrijf overgenomen door White & Redgrove Ltd.

Sieraden van Murrle Bennett & Co. zijn vervaardigd van materialen als zilver, goud, granaat, opaal, turkoois en parels.

Patriz Huber ontwierp sieraden voor Murrle Bennett & Co.

Sieraden van Murrle Bennett & Co. werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten)
The British Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/11/murrle-bennett-co/

Geef een reactie