Sieraden en emotie

Elkan Wijnberg, Instant Antique Earrings, foto, circa 2014. Foto Adin
Elkan Wijnberg, Instant Antique Earrings, foto, circa 2014. Foto met dank aan Adin©

Door Elkan Wijnberg

Toen Esther mij vroeg om een stukje te schrijven voor hedendaagsesieraden.nl heb ik een tijdje zitten denken waarover ik het zou hebben. Allerlei onderwerpen schoten door mijn hoofd; vakmanschap, ambacht, hobby, kunst, mode, merken, gevestigde waarden, clichés, de kleren van de keizer, luxe, rebellie, evolutie in vormentaal, geschiedenis, etc. Uiteindelijk heb ik besloten een kernaspect, dat juist vergeten en vaak zelfs onderschat en ondergewaardeerd wordt in al die gewichtige thema’s, opnieuw op te rakelen.

Natuurlijk zijn kwaliteit en originaliteit de pijlers van ons vak, maar laat ons toegeven dat we niet ver zouden geraken met “ons kent ons (vak)” zonder de brug naar de wereld daarbuiten, de brug die ons allen bindt. Emotie is daarom voor mij hét sleutelelement van het volledige juwelenwezen. Emoties zoals vreugde, festiviteit en herdenking, verdriet, herinnering, humor, en liefde op alle niveaus -alsook liefde voor het vak-, zullen ons altijd blijven drijven.

De foto die ik hier laat zien is mijn knipoog naar de overheersende marketingsector in ons vak, die allerlei (drog?)redenen verzint waarom iemand juwelen zou moeten kopen. Daarmee is mijn boodschap: behoud en deel het plezier om met mooie, menselijke, eerlijke en échte dingen om te gaan. Dat is waar het allemaal om zou moeten draaien en niet om het kwijlen over een gevestigde naam of een hoge prijs.

Elkan Wijnberg, CEO Adin

www.antiquejewel.com

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/08/sieraden-en-emotie/

Geef een reactie