Een warm huis als sieraad

Truike Verdegaal, halssieraad en broche. Foto Miecke Oosterman
Truike Verdegaal, halssieraad en broche. Foto met dank aan Miecke Oosterman©

Door Miecke Oosterman

Hoe kwam ik aan dit sieraad?

Examenexpositie Rietveld Academie 1992
In 1992 ontdekte ik het werk van Truike Verdegaal bij haar afstuderen aan de Rietveld Academie. Het fascineerde mij hoe zij van oude sieraden weer nieuwe wist te maken. Vooral omdat ik altijd van sieraden heb gehouden die herinneringen en emoties oproepen.

Enige tijd later heb ik contact met Truike opgenomen om te vragen of zij voor mij een sieraad wilde maken ter nagedachtenis aan mijn ouders. Helaas had ik weinig sieraden van mijn moeder, deze waren vlak voor haar overlijden gestolen. Dus kwam ik met een een armzalig beetje op onze afspraak. Na het kennismakingsgesprek zou Truike toch nadenken over de mogelijkheden.

Al gauw kwam de gedachte aan de vorm van een huis tevoorschijn en dat huis zou verwerkt worden in een geheel van halsketting met broche. Beide onderdelen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gedragen. Het resultaat was prachtig en stond mij letterlijk na aan het hart: de broche met het huis kan op mijn hart worden gedragen.

Truike Verdegaal, halssieraad en broche, 1992. Collectie Miecke Oosterman. Foto met dank aan Truike Verdegaal©

Altijd is mijn uitgangspunt geweest om de sieraden die ik aanschaf zo veel mogelijk te dragen. Dit prominente stuk heb ik op mijn trouwdag in 1995 om gehad. Toch een beetje mijn ouders dichtbij en ook nog eens mooi passend bij mijn trouwjurk.

Miecke Oosterman draagt halssieraad en broche van Truike Verdegaal, 1995. Foto met dank aan Miecke Oosterman©

Nadien lag het sieraad jaren te pronken in mijn sieradenkast. Het lag daar maar. Enige tijd geleden heb ik Truike daarom gevraagd om de broche en de ketting los te koppelen zodat ik beiden meer en makkelijker kan dragen. In het huis, de broche, is nog ruimte om iets toe te voegen. Ik koos voor de hanger, die mijn vader als geluksteken ooit in Indonesië heeft laten maken voor zijn dochters en twee jubileumspeldjes van mijn schoonvader. Zo zal het nog meer een herinneringssieraad zijn dat waarschijnlijk nóg beter tot zijn recht komt en meer zal worden gedragen.

Ik hecht aan sieraden met een herinnering. Ik heb er meerdere ter nagedachtenis aan geliefden. Maar ook heb ik sieraden aangeschaft met emotie op het moment van aanschaf. Natuurlijk let ik op vorm en materiaal, maar vooral de klik met de maker is voor mij heel belangrijk.

Truike Verdegaal en Miecke Oosterman. Foto met dank aan Miecke Oosterman©

Miecke Oosterman

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2022/01/06/een-warm-huis-als-sieraad/

Geef een reactie