Ella Naper

Ella Naper, halssieraad, circa 1915. Foto David & Sonya Newell-Smith, zilver, goud, email, carneool
Ella Naper, halssieraad, circa 1915. Foto Tadema Gallery, zilver, goud, email, carneool
Ella Naper, halssieraad, circa 1915. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

Ella Louise Naper (geboren Champion, Charlton (Londen, Verenigd Koninkrijk), 9 februari 1886 – 1972) was onder meer actief als sieraadontwerper, pottenbakker en schilder. Daarnaast vervaardigde ze ook oorlogsmonumenten en ambtsketens voor burgemeesters.

Biografie
Naper was een van negen kinderen en is opgeleid aan Camberwell College of Arts (1904-1906), waar ze les kreeg van Frederick James Partridge (circa 1877 – 1946). Vervolgens was Naper drie jaar lang werkzaam in het atelier van Partridge te Branscombe (Devon, Verenigd Koninkrijk). Ze bekwaamde zich in verschillende materialen en technieken.

Naper trouwde in 1910 met de schilder en architect Charles Naper (1882-1968). Het paar vestigde zich in Lamorna (Verenigd Koninkrijk) en werd actief in de kunstenaarskolonie Newlyn School.

Naper werkte vanuit huis en vervaardigde haarkammen, broches en hals- en oorsieraden. Sieraden van Naper zijn vervaardigd van gesneden hoorn, goud, email, zilver, maanstenen en carneool. Ze paste vaak florale motieven toe, maar verbeeldde ook regelmatig insecten.

Sieraden van Naper werden en worden gepresenteerd door onder meer Liberty & Co en Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Richard H. Driehaus Museum, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)

Tentoonstellingen (selectie)
1915 – Fine Art Society, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/12/26/ella-naper/

Geef een reactie