Wedstrijd in Taiwan

Maja Houtman, Suftal Vidda, armband. 2018. Twisted, Maja Houtman, CCGallery, 2019. Foto Maja Houtman, zilver
Maja Houtman, Suftal Vidda, armband, 2018. Twisted, Maja Houtman, CCGallery, 2019. Foto met dank aan Maja Houtman©

Door Maja Houtman

In 2018 werd er door het New Taipei City Government een wedstrijd uitgeschreven, de 2018 New Taipei City International Metal Crafts Competition. Ik was nog nooit in Taiwan geweest en soms is deelname aan een wedstrijd een mooie gelegenheid voor een reis.

National Metal Crafts Competitions
“Gold Museum of New Taipei City Government is dedicated to promoting a creative environment for metal arts in Taiwan. The Museum has made evident achievements by holding five National Metal Crafts Competitions since 2007 where metal craft artists, domestic and abroad, fulfill their artistic dreams.

The competition contains two categories: Jewelry and objects. All entries submitted to the competition have to be original works created by the entrants solely, with metals as their core material. All entries entering the final selection phase will be presented in the competition’s online eBook exhibition, and all award-winning artwork will be exhibited in the 2018 New Taipei City International Metal Crafts Competition Exhibition.”

Voorwaarden voor deelname
Even een email gestuurd naar de organisatie of het echt een internationale wedstrijd was, ik kreeg daar een positief antwoord op. Nog diep nagedacht over de laatste voorwaarde, die was pittig.

2018 New Taipei City International Metal Crafts Competition Consent Agreement

  1. I accept the rules and guidelines of 2018 New Taipei City International Metal Crafts Competition.
  2. I guarantee that the submitted artwork is an original work created by myself and has not been granted any awards, prizes, or recognition in any exhibition or competition.
  3. The information I have provided is true and accurate. In cases of any violations of the competition rules and guidelines or a false statement, I will bear all legal responsibilities incurred and accept the decision made by the competition jury with no objection.
  4. Should I be granted an award, I will hold the moral rights in my winning entry, while both the New Taipei City Government Gold Museum and I will be entitled to the rights of disclosure.
  5. Should I be granted an award, I agree to grant a royalty-free exclusive license to the New Taipei City Government Gold Museum to publicly advertise, travelling exhibit, reproduce, and distribute the entry in connection with the Competition and promotion of the Competition in any media.
  6. Should I be granted one of the top three awards, I agree my award-winning entry entering into the permanent collection of the Gold Museum of New Taipei City Government without preconditions. Meanwhile, I will sign relevant legal documents (the original Chinese version shall prevail in the event of any discrepancy between the Chinese version and the English version) for transfer of ownership and property rights of the entry.

88.992
Ik stuurde 88.992 in, een object dat zijn naam dankt aan het aantal schakeltjes dat erin is verwerkt. De eerste jurering werd gedaan en ik mocht het object ook daadwerkelijk opsturen. Dat is altijd weer spannend, goed “schudvrij” verpakken vanwege de omgang van de verzenders onderweg en diep nadenken over verzekerde waarde al dan niet. Verzeker je het voor de werkelijke waarde, verhoog je dan de kans dat het pakje verdwijnt? Verstuur je het als vintage sieraden? Het blijft een dilemma.

Ik kreeg bericht dat het pakketje goed was aangekomen, maar nog bij de douane lag. Hoe het vrijgegeven is weet ik niet meer precies, maar daarvoor moest nog aan de nodige touwtjes worden getrokken.

Op reis
Intussen gingen wij thuis de reis organiseren, het werk zou immers in de tentoonstelling liggen! Of er een prijs van kwam, dat zouden we later wel zien…

Mijn goudsmidsvrienden in Taipei emails gestuurd, gezamenlijke uitstapjes georganiseerd, adressen van andere goud- en zilversmeden opgezocht, een hotel voor de eerste nachten geboekt, het werd weer een prachtig avontuur!

Twee dagen voor we vertrokken kreeg ik een email: of het adres van de afzender ook het juiste adres was voor de retourzending, dan konden ze mijn stuk terugsturen.

Je gelooft het niet.

Tja.

Prijsuitreiking in mijnbouwmuseum over goudwinning
Een bericht gestuurd dat we het wel zelf zouden komen ophalen, omdat we toch in de buurt zouden zijn. En of we wel welkom waren op de opening en de prijsuitreiking. Dat waren we. De tentoonstelling was in twee heel kleine ruimten in het Taipei Gold Museum, een mijnbouwmuseum over goudwinning.

De prijsuitreiking was heel vrolijk, de gouverneur kwam wat laat aan en gaf gemoedelijk iedereen in het publiek eerst een hand vóór het feest kon beginnen. Er werd vuurwerk afgestoken wat bijna de boel in vuur en vlam zette. We hadden het niet willen missen.

Taiwan is een aanrader. We hebben een geweldige vakantie gehad. Naar aanleiding van deze reis werd ik een jaar later uitgenodigd voor een solotentoonstelling.

Maja Houtman

majahoutman.nl

Tentoonstelling
2019 – Twisted – CCGallery, Taipei (17 september 2019 t/m 28 september 2019)

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/12/17/wedstrijd-in-taiwan/

Geef een reactie