Als ik dood ben

Ring van goud en stenen. Foto Nadja Cohen
Ring van goud en stenen. Foto Nadja Cohen
Ring van goud en stenen. Foto met dank aan Nadja Cohen©

##Door Nadja Cohen

Mijn interesse en bewondering voor sieraden is groot. Zelf draag ik ze nauwelijks. Naast dat ik dikke vingers heb, vind ik sieraden vaak te aanwezig. Niet bij anderen, wel bij mezelf.

Mijn moeder versierde zichzelf volop met sieraden. Als ik als klein kind weer eens haar sieraden bewonderde in de sieradenkist zei ze “Mag je allemaal hebben als ik dood ben.” En toen was ze ineens dood.

Na haar overlijden had ik de behoefte om haar bij me te dragen. Nadat ik mijn terughoudendheid overwonnen had, vroeg ik mijn vader of ik iets uit mocht zoeken om te dragen. Mijn moeder had slanke vingers. De meeste ringen paste ik niet. Wel om mijn pink. Ik zocht een protserig antiek ringetje uit. Ze heeft erover verteld. Helaas weet ik niet meer precies wat. Ze vond het niet het allermooiste ringetje dat ze ooit kocht, maar het verhaal erachter wel. Dat verhaal is verloren gegaan.

In de eerste maanden na haar overlijden, dacht ik haar te kunnen ruiken via de ring. Ik kocht een gouden ringetje om erboven te doen, zodat ik zeker zou zijn dat het mijn pink niet zou verlaten. Totdat ik een droom had. Daarin vierde ik met mijn moeder een feest. Ze was daar in al haar aanwezigheid. Ze keek naar me en vroeg me waarom ik haar ring droeg. Had zij die gegeven? Na deze droom wilde ik de ring weer terugstoppen in de sieradenkist. Alsof ik daarmee haar dood kan uitwissen. Dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan. Ik draag het af en toe. En leer dat ook ringetjes een nieuw verhaal kunnen krijgen.

Nadja Cohen

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/12/03/als-ik-dood-ben/

 

Geef een reactie