Ineke vertelt

Dubbeltjesketting als genoemd in het verhaal van Ineke. Foto Stichting Waslander-Danhuis
Dubbeltjesketting als genoemd in het verhaal van Ineke. Foto Stichting Waslander-Danhuis
Dubbeltjesketting als genoemd in het verhaal van Ineke. Foto met dank aan Marten Werkman, Stichting Waslander-Danhuis©

Door Marten Werkman

Op mijn vijfde of zesde jaar kreeg ik van mijn oma een armbandje dat bestond uit over elkaar vallende, geschakelde zilveren Wilhelminadubbeltjes. Ik vond het een prachtig armbandje.

Nadat ik enige tijd vol trots met oma’s geschenk had rondgelopen, bedacht ik dat dit sieraad nog veel waardevoller zou kunnen worden. Tussen de vele gereedschappen van mijn vader vond ik het juiste tangetje om het armbandje te ontmantelen. De losse dubbeltjes bleken in de dropautomaat vlakbij school te passen! Ik maakte goede sier met de rolletjes drop die ik voor deze dubbeltjes uit de automaat kon halen. Later had ik wel spijt van mijn actie. Bij een sieraad dat ik na het overlijden van mijn oma kreeg, voegde mijn moeder een briefje met de volgende tekst:

“Dit is een waardevol zilveren ringetje met een diamantje, dat oma speciaal voor jou heeft bestemd.” Het briefje en het ringetje bewaar ik zorgvuldig.

Marten Werkman

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/11/25/ineke-vertelt/

Geef een reactie