De eland

Eland, hanger. Foto Ellen Bakker, ZILVER
Eland, hanger. Foto Ellen Bakker, ZILVER
Eland, hanger. Foto met dank aan Ellen Bakker©

Door Ellen Bakker

Niet in spiegelbeeld, maar in het echt
Het is zaterdagochtend en ik zit aan de keukentafel. Ik kijk naar het kleine stukje zilver in mijn hand, dat ik voor de gelegenheid nog maar eens aan het poetsen ben. Het is een hanger in de vorm van een eland. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat ik er weer eens goed naar kijk, dat ik het in het ‘echt’ zie, in plaats van in mijn spiegelbeeld.

Eland om mijn hals
De hanger draag ik normaal gesproken aan een dunne ketting om mijn hals en het sieraad verlaat die plek eigenlijk nauwelijks. Terwijl ik zie hoe de eland langzamerhand zijn koele glans terugkrijgt, denk ik terug aan het moment dat ik de hanger voor het eerst zag in de etalage van een juwelier in Grand Lake, Colorado, vijf jaar geleden. Het was hartje zomer en ik was voor het eerst in de Verenigde Staten om daar twee vrienden te bezoeken. Het koppel, dat ooit de drukte van het bruisende Chicago had verlaten, om zich in een kleine stad te midden van de ruige natuur van Colorado te vestigen, nam me mee op een campingtrip in het Rocky Mountain National Park. Die betreffende dag maakten we een wandeling langs een van de vele wandelroutes die het gebied rijk is.

Gewaarschuwd
We werden aan het begin van het pad echter meteen al gewaarschuwd door een park ranger. Er bevond zich namelijk een grote eland stier dichtbij het pad. Voor ons alleen maar meer reden om, hoewel met enige voorzichtigheid, de wandeling te vervolgen. Onderweg kwamen we de ene na de andere wandelaar tegen die ons enthousiast verslag deed van de eland die ze hadden gezien. Wij liepen verder, maar hoe goed we ook om ons heen keken, er was geen enkel spoor van de eland te bekennen.

Geen eland gezien maar toch genoten
Uiteindelijk keerden we enigszins teleurgesteld, maar na wel ontzettend genoten te hebben van het prachtige landschap, terug naar de auto. Toen ik later die dag de hanger in de etalage zag, was de ironie compleet. Mijn hanger bleek de enige eland die we die vakantie te zien zouden krijgen. Hoewel ik met regelmaat met een glimlach aan dit verhaal terugdenk, denk ik bij het zien van het sieraad om mijn hals toch vooral aan de mensen met wie ik daar was.

Ontmoeting in Ierland
We ontmoetten elkaar voor het eerst in een B&B tussen de glooiende groene heuvels van Ierland, waar we toevallig dezelfde planning voor een wandelvakantie hadden uitgestippeld. Ondanks, of misschien juist dankzij, een vrij groot leeftijdsverschil, raakten we meteen bevriend. Als ik nu naar mijn hanger kijk, dan denk ik aan alle mooie momenten die we samen hebben beleefd, aan de manier waarop mijn vrienden het leven omarmen en van de kleinste dingen kunnen genieten. Hun optimisme raakt en inspireert me. Terwijl ik de kleine eland weer om mijn hals hang, besluit ik mijn vrienden weer eens een lange e-mail te sturen. Hopelijk kunnen we weer plannen maken voor nieuwe avonturen samen.

Ellen Bakker

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

 

 

Geef een reactie