Sieraden horen bij jubilea: 40 jaar of 5 jaar

Brigit Daamen, halssieraad, 2019. 40 Rode vilten hartjes op fraaie en toepasselijke wijze in elkaar verstrengeld. Collectie Margriet Blom. Foto Michel Krechting
Brigit Daamen, halssieraad, 2019. 40 Rode vilten hartjes op fraaie en toepasselijke wijze in elkaar verstrengeld. Collectie Margriet Blom. Foto met dank aan Michel Krechting©

Door Michel Krechting

De invitatie van Esther Doornbusch een column te schrijven naar aanleiding van het eerste lustrum van haar indrukwekkende website www.hedendaagsesieraden.nl, kon ik niet onbeantwoord laten. Als bestuurslid van de Stichting Luster heb ik haar en haar passie inmiddels beter leren kennen. Deze passie en aandacht voor het hedendaagse sieraad, sluiten naadloos aan bij het onderwerp van mijn artikel.

40 Jaar Huwelijk
In 2018 waren mijn eega Margriet en ik veertig jaar getrouwd. Een jubileum dat we tijdens een feestelijk, lang weekend in 2019 hebben gevierd met familie en dierbare vrienden.

Business angel van het Haarlems Sieraad Collectief (HSC)
Margriet is al vele jaren business angel van het Haarlems Sieraad Collectief, het HSC. Om haar te verrassen tijdens het feestweekend, had ik bedacht om alle toenmalige zes leden van het HSC te vragen, onafhankelijk van elkaar, een bijzonder, persoonlijk en daarmee uniek sieraad te ontwerpen. Met als centraal thema: veertig jaar samen. In volledige vrijheid van materiaal, afmetingen, kleur, etc. De ontwerpers hadden zes maanden de tijd om hun sieraad te ontwerpen en te vervaardigen; op basis van een identiek budget.

Iedereen voelde zich op een positieve manier uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan deze serie. Maar Margriet mocht natuurlijk van niets weten; het was immers bedoeld als cadeau tijdens het feest. Dat viel soms helemaal niet mee voor de ontwerpers die Margriet regelmatig troffen en dan dus hun mond moesten houden over het project waar zo enthousiast aan werd gewerkt. Maar uiteindelijk is het heel mooi gelukt en het resultaat was absoluut overweldigend.

Volledige vrijheid
Voor mij was het eindresultaat overigens net zo verassend als voor Margriet! Ik had de ontwerpers de volledige vrijheid en autonomie gegeven en wilde niemand belemmeren in de voortgang. Ook geen tussentijdse presentaties of discussies.

De dag voor we afreisden naar de feestlocatie, heb ik alle zes sieraden of kunstwerken opgehaald. Die bleken in een serie van fraaie houten doosjes gepresenteerd en op de deksels staan de signaturen van iedere sieraadontwerper. De zes doosjes gingen in een anonieme grote kartonnen doos mee naar de feestlocatie zodat er tijdens de heenreis geen argwaan kon ontstaan.

Tijdens de presentatie aan Margriet bleek ze totaal overrompeld en bijzonder ingenomen met alle unieke, zeer persoonlijke sieraden. Een opvallende serie van zeer hoogstaand niveau. Met dank aan de zes ontwerpers van het HSC. Margriet draagt met regelmaat de sieraden bij uiteenlopende gelegenheden. Het blijft een feest de creativiteit en professionaliteit van de HSC ontwerpers op deze manier te kunnen beleven en te mogen ervaren.

Al met al zijn deze sieraden zeer dierbare en persoonlijke herinneringen aan ons prachtige jubileum. Ook dat is wat sieraden teweeg kunnen brengen!

Michel Krechting

Innovatie Mentor

https://www.michelkrechting.nl/

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/11/01/sieraden-horen-bij-jubilea-40-jaar-of-5-jaar/

Geef een reactie