Lynda Watson

Lynda Watson, Landscape Neckpiece, 1968. Collectie Museum of Arts and Design. Foto Eva Heyd, zilver, email
Lynda Watson, Landscape Neckpiee, 1968. Collectie Museum of Arts and Design. Foto Eva Heyd, zilver, email
Lynda Watson, Landscape Neckpiece, 1968. Collectie Museum of Arts and Design. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers, Lynda Watson, Eva Heyd©

Lynda Watson (1940) was en is onder meer actief als sieraadontwerper en docent. Zij woont en werkt in de Verenigde Staten.

Biografie
Watson is opgegroeid in Orange County. Haar ouders waren conservatief; haar moeder was dramadocent en haar vader werkte als bankier en was overtuigd republikein.

In 1958 ging Watson het huis uit om te studeren aan Orange Coast College in Costa Mesa (Californië, Verenigde Staten). Ze leerde er te illustreren en reclameontwerpen te maken. Haar ouders steunden haar artistieke ambities niet en ze voorzag zelf in haar levensonderhoud. Watson studeerde aan verschillende opleidingsinstituten. In 1967 nam ze les aan Rochester Institute of Technology in Rochester (New York, Verenigde Staten), waar ze onderwijs volgde bij Hans Christensen. Ook had Watson eind jaren zestig les in Long Beach (Californië, Verenigde Staten).

Watson had amper geld voor levensonderhoud en ze leefde in haar bus op onder meer het strand of de parkeerplaats bij haar opleiding. Soms deelde ze met een paar anderen een appartement.

Sieraden maakte Watson van onder meer zilver waarbij ze gebruik maakte van de verloren was methode.

Watson maakte van 1964 tot en met 1969 deel uit van de coöperatie Mercury Head Workshop, waar ze haar sieraden verkocht. De coöperatie die ze had opgezet met twee andere sieraadontwerpers en een grafisch ontwerper, was gevestigd in de Belmont Shores buurt van Long Beach (Californië, Verenigde Staten). Ze verkocht er onder meer trouwringen aan homoseksuele koppels.

De verkoop van haar werk had niet erg de belangstelling van Watson. Liever hield ze de stukken zelf en droeg ze zo nu en dan. Daarom ging Watson in 1970 aan de slag in het onderwijs. Aan Cabrillo College in Aptos (Californië, Verenigde Staten) was ze verantwoordelijk voor het programma van de afdeling metaal en sieraadontwerpen.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)

Tentoonstellingen (selectie)
1969 – Objects: USA, Smithsonian Institution, Washington, Washington (Verenigde Staten) (oktober 1969 t/m)

Bibliografie (selectie)
Cummins, S., Skinner, D. en Strauss, C. (2020) In Flux: American Jewelry and the Counterculture. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 3897905973
Doornbusch, E. (19 januari 2021) In Flux:  Is er iets veranderd in de Verenigde Staten? SieradenMuze.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/10/31/lynda-watson/

Geef een reactie