Hedendaagse sieraden door Berend Peter

Doos voor Paul Derrez ter gelegenheid van 5 jaar Galerie Ra. Kist en ring linksonder in deksel door Berend Peter, hout, metaal ,textiel, kunststof
Doos voor Paul Derrez ter gelegenheid van 5 jaar Galerie Ra. Kist en ring linksonder in deksel door Berend Peter, hout, metaal ,textiel, kunststof
Doos voor Paul Derrez ter gelegenheid van 5 jaar Galerie Ra. Kist en ring linksonder in deksel door Berend Peter. Foto met dank aan Berend Peter©

Door Berend Peter

Zelf draag ik nooit sieraden, ook geen horloge of stropdas. Toch houden de draagbare en ondraagbare sieraden mij al mijn hele leven bezig. Het begon met mijn liefde voor Marion (Herbst) met wie ik op de avondschool aan het voorbereidend jaar op de I.V.K.N.O. (de voorloper van de Gerrit Rietveld Academie) in Amsterdam begon. Beiden kozen wij voor de vakklas beeldhouwen. Onze docent Carel Kneulman (1915-2008) adviseerde Marion halverwege dat eerste jaar beeldhouwen over te stappen naar de vakklas edelsmeden met als docent Karel Niehorster. Marion maakte toen om geld te verdienen sieraden van kralen en steentjes. Bij Karel leerde ze het vak van edelsmid: zowel het werken met edele- als onedele metalen en later ook kunststoffen. Vijf jaar lang zaten wij op dezelfde school, maar omdat Marion was overgestapt moest zij een jaartje langer.

Samenwonen en samen werken
Ondertussen waren wij gaan samenwonen en bezochten we samen vele openingen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In hoofdzaak sieraden en beeldende kunst. Een of twee jaar na mijn eindexamen vroeg Karel Niehorster mij of ik vormstudie bij hem op de afdeling wilde komen geven. Daar ben ik met bonzend hart en blosjes op mijn wangen aan begonnen! Of ik dat goed heb opgepakt weet ik niet, dat moeten anderen maar zeggen, maar de mix van onze twee vakken werd daar wel versterkt.

Na Marions afstuderen steeg haar roem snel en hielp ik haar regelmatig met de uitvoering van haar ideeën. Galeriehouders waar zij mee samenwerkte vroegen mij op zeker moment om ook met werk te komen. Zo ben ook ik wel of niet draagbare sieraden gaan maken. Maar grote aantallen zijn het nooit geweest!

Bond van Oproerige Edelsmeden
Toen Marion met Onno (Boekhoudt), Karel (Niehorster) en Françoise (van den Bosch) met de BOE begonnen werd ik daar automatisch bij betrokken. Voor BOE tentoonstellingen heb ik toen ondraagbare sieraden (objecten) gemaakt. De laatste jaren van Marion’s leven maakte ze werk waar ik minder bij betrokken was, behalve dan bij de presentatie. Bijvoorbeeld de gipsen kabouters en paddenstoelen voor haar overzichtstentoonstelling Mag het iets meer zijn?, die onder andere in het Stedelijk Museum was te zien. Zelf heb ik daarna nooit meer een sieraad gemaakt. Maar vragen over Marion en haar werk kwamen na haar overlijden in 1995 nog regelmatig bij mij binnen en daar ben ik nog niet vanaf.

Berend Peter

Bibliografie
Doornbusch, E. (5 november 2021) Overzicht gastcolumns eerste jubileum 2021. hedendaagsesieraden.nl.

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/10/24/hedendaagse-sieraden-door-berend-peter/

Geef een reactie