Graham Hughes

Graham Hughes, portret, detail. Auteursrecht onbekend.
Graham Hughes, portret, detail. Auteursrecht onbekend.
Graham Hughes, portret, detail. Auteursrecht onbekend.

George Graham McKenny Hughes (Verenigd Koninkrijk, 17 april 1926 – Verenigd Koninkrijk, 5 oktober 2010) was onder meer actief als auteur en tentoonstellingsmaker op het gebied van het werk van (hedendaagse) sieraadontwerpers.

Biografie
George Ravensworth Hughes is de vader van Hughes. En ook hij was werkzaam voor de Worshipful Company of Goldsmiths, tot aan zijn pensioen in 1953. Hughes is opgeleid aan Eton College te Berkshire (Verenigd Koninkrijk). Daarop volgend diende hij tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar lang bij de marine op een mijnenveger. Vervolgens studeerde hij verder aan Trinity College te Cambridge (Verenigd Koninkrijk). Aanvankelijk studeerde hij geschiedenis en rechten. Steeds sterker voelde Hughes zich aangetrokken tot de beeldende kunsten. Hij woonde lezingen bij van onder anderen Nikolaus Pevsner (1902-1983).

In 1951 trouwden Hughes en Serena Robinson. Ze kenden elkaar al van kinds af aan. De vader van Robinson was numismaat en werkte in het British Museum te Londen (Verenigd Koninkrijk). Samen kregen Robinson en Hughes drie dochters en een zoon.

De uitbundige en onstuimige Hughes was het brein achter de spraakmakende tentoonstelling International Exhibition of Modern Jewelry, 1890-1961 in de Worshipful Company of Goldsmiths te Londen (Verenigd Koninkrijk) uit 1961. Hij was toen directeur van de Worshipful Company of Goldsmiths. Op de tentoonstelling waren meer dan 1000 sieraden te zien afkomstig uit 28 verschillende landen.

In de tentoonstelling had hij drie verschillende soorten sieraden bijeengebracht: historische sieraden, buitenlandse sieraden en modern Brits werk. In de begeleidende catalogus schreef Hughes dat de goedkope materialen gebruikt door de moderne Britse sieraadontwerpers geenszins impliceerde dat de objecten geen artistieke betekenis zouden hebben.

Op een tentoonstelling in 1965 vond Hughes de kwaliteit van de sieraden van studenten van Gerda Flöckinger (Hornsey College of Art) zodanig dat hij alles verwierf voor de collectie van de Goldsmiths’ Hall.

Dertig jaar lang werkte Hughes voor de Worshipful Company of Goldsmiths (1951-1981). Hij legde vele internationale contacten en bevorderde uitwisselingen. Nadat hij uit eigen beweging was gestopt met zijn werk voor Worshipful Company of Goldsmiths kocht Hughes het tijdschrift Arts Review. Vanuit huis in St James’s Gardens in Londen (Verenigd Koninkrijk) runde Hughes het magazine. Na tien jaar verkocht Hughes het tijdschrift weer en stortte zich op het schrijven van boeken. Hughes bewonderde het werk van onder meer Stuart Devlin.

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1961 – International Exhibition of Modern Jewelry, 1890-1961, Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk) (26 oktober 1961 t/m 2 december 1961)

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Burrows, K.M., Drutt, H., Strauss, C. en Wetzel, K. (2007) Ornament as art, Avant-garde jewelry from the Helen Williams Drutt collection, the Museum of Fine Arts, Houston. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897902732
Doornbusch E. (11 april 2021) Boekbespreking Simply brilliant. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch, E. (9 april 2021) Glamourous en onconventioneel: de collectie van Kimberly Klosterman. SieradenMuze.
Filipe C. (2019) Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905658
Harrod, T. (9 november 2010) Graham Hughes obituary, Art director of the Goldsmiths’ Company behind the renaissance in modern silver design. The Guardian.
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/10/23/graham-hughes/

Geef een reactie