Jill & Byron Crawford

Charles Loloma, armband, circa 1975. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto Bonhams, goud, lapis lazuli, koraal, turkoois, hout
Charles Loloma, armband, circa 1975. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto Bonhams, goud, lapis lazuli, koraal, turkoois, hout
Charles Loloma, armband, circa 1975. Collectie Jill & Byron Crawford. Foto met dank aan Bonhams©

Jill & Byron Crawford is een echtpaar uit Californië dat zo goed als hun leven lang werk van onder meer sieraadontwerpers verzamelt. Naast sieraden verzamelt het stel ook theepotten en Japanse prenten. Ze wonen en werken in Californië (Verenigde Staten).

Geschiedenis
De Crawfords verzamelen nog steeds sieraden. Ze kopen wereldwijd op zowel veilingen als in galeries. Ook kopen ze direct van kunstenaars, zoals Betty Cooke. Jill Crawford draagt de sieraden met regelmaat en zij benadrukt het belang van het dragen van sieraden. Door de sieraden te dragen voelt ze zich verbonden met de kunstenaar en deel van de geschiedenis van het sieraad. Verschillende sieraden uit de verzameling van de Crawfords staan afgebeeld in publicaties en ook zijn ze diverse keren te zien geweest op tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

De Crawfords hebben sieraadontwerpers verzameld afkomstig uit onder meer de Verenigde Staten en Mexico. Taxco (Mexico) vormt een zwaartepunt in hun collectie, met werk van William Spratling, Hector Aguilar en Antonio Pineda. Een paar sieraadontwerpers zijn met tientallen stukken vertegenwoordigd in de collectie van de Crawfords. Het gaat om onder meer Betty Cooke, Sam Kramer, Peter Macchiarini, Art Smith en William Spratling.

Op 12 oktober 2021 is een deel van de collectie sieraden geveild bij Bonhams te Los Angeles (Verenigde Staten): onder de titel Wearable Art: Jewels from The Crawford Collection (veiling nummer 27287). Er gingen 314 sieraden onder de hamer. De bijbehorende catalogus bevat bijdragen van verschillende auteurs: Sarah Davis, Toni Greenbaum, Jeannine Falino, Levi Higgs, Bekka Saks, Lois Sherr Dubin en Emily Waterfall.

verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Hector Aguilar
Hans Arp
Fidel Bahe
Darryl Dean Begay
Philander Bryan Begay
Pol Bury
Richard Chavez
Jean Cocteau
Betty Cooke
Nana Ditzel voor Georg Jensen
Max Ernst
Astrid Fog voor Georg Jensen
Frank Gehry voor Tiffany & Co.
Larry Golsh
Sherian Honhongva
François Hugo (voor Pablo Picasso)
Georg Jensen
Henning Koppel voor Georg Jensen
Sam Kramer
Roy Lichtenstein
Charles Loloma
Peter Macchiarini
Wilbert Manning
Bruno Martinazzi
Jesse Monongya
Preston Monongye
Verma Nequatewa
Al Nez
Earl Pardon
Tod Pardon
Margaret de Patta
Elsa Peretti voor Tiffany & Co.
Pablo Picasso (door François Hugo)
Antonio Pineda
Arnaldo Pomodoro
Giò Pomodoro
Edvil Ramosa
Wendy Ramshaw
Peter Shire
Art Smith
Ettore Sottsass
William Spratling
Boyd Tsosie
David Tune
Björn Weckström (voor Lapponia)
Ed Wiener
Alvin Yellowhorse

Bibliografie (selectie)
Bonhams Los Angeles. Wearable Art, Jewels from the Crawford Collection. Bonhams: Los Angeles, 2021. Veilingcatalogus.
Finn, C., Guigon, E. Lecaplain, M. en Sebbag, G. (2021) Picasso i les joies d’artista, Picasso and Artist’s Jewellery. ISBN 9788412232783

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/10/11/jill-byron-crawford/

Geef een reactie