Louis Aucoc

Louis Aucoc, haarkam, circa 1900, vensteremail
Louis Aucoc, haarkam, circa 1900. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein

Louis Aucoc (Parijs (Frankrijk), 21 september 1850 – Parijs (Frankrijk), 10 december 1932) was onder meer actief als sieraadontwerper en goudsmid.

Biografie
Aucoc stamt uit een familie van goudsmeden. Hij werkte samen met zijn vader en zijn broer André (1856-1911). Op 4 juni 1872 trouwde Aucoc met Micheline Louise Isaiah Rondeleux. Samen kregen ze een dochter en twee zoons.

Het familiebedrijf werd gesticht in 1821 aan de 6 Rue de la Paix te Parijs (Frankrijk). De zaak staat genoemd in het eerste hoofdstuk van de novelle van Alexandre Dumas fils (1824-1895) La Dame aux Camélias uit 1848. Tot 1932 bleef de onderneming in handen van de familie.

Van 1874 tot 1876 was René Lalique leerling van Aucoc. In 1877 kocht Aucoc de Parijse firma Lobjois en veranderde de naam in Maison Aucoc. Zijn broer André zette het familiebedrijf voort. Maison Aucoc werd voortgezet door de zoon van Aucoc, Georges.

Aucoc vervaardigde sieraden in de stijl van die van Lalique met materialen als platina, goud, diamanten en parels. Hij speelde een actieve rol in de handel van sieraden. Hij was betrokken bij de Wereldtentoonstelling in Parijs (Frankrijk) van 1900.

Aucoc is begraven op Père Lachaise te Parijs (Frankrijk), grafnummer 57.

Sieraden van Aucoc werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Anne & David Bromer

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/10/03/louis-aucoc/

Geef een reactie