Robert Jackson Emerson

Robert Emerson, broche, circa 1905. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith, zilver, opaal
Robert Emerson, broche, circa 1905. Foto Tadema Gallery, zilver, opaal
Robert Emerson, broche, circa 1905. Foto met dank aan David & Sonya Newell-Smith©

##Robert Jackson Emerson (Rothley (Verenigd Koninkrijk), 21 juni 1878 – Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk), 7 december 1944) was onder meer actief als medailleur, beeldhouwer, schilder, docent en sieraadontwerper.

Biografie
Emerson was de oudste van twaalf kinderen van de schoenmaker John Edward Emerson en Fanny Bunney, zijn echtgenoot, dochter van een steenbewerker. Toen hij in de leer was bij een schoenmaker bezocht hij, op aanraden van zijn onderwijzer op de lokale school in de avonden School of Arts and Crafts in Leicester (Verenigd Koninkrijk). Drie avonden in de week liep hij 11 kilometer heen en 11 kilometer terug van Rothley (Verenigd Koninkrijk) naar Leicester (Verenigd Koninkrijk). In 1898 huwde Emerson Annie Brewin (1875-1969). Als leerling ontving hij verschillende aanmoedigingsprijzen, waarmee hij in 1902 een maand lang in Parijs (Frankrijk) en Parijs (Frankrijk) kon studeren. Brewin en Emerson kregen samen een dochter Louisa Ann (1898-1969) en een zoon William Ralph (1900-).

In 1906 trad Emerson in dienst bij Collins and Company, waar onder meer beslag, liturgische voorwerpen en sieraden werden geproduceerd. Het bedrijf was gevestigd aan Princess Road in Leicester (Verenigd Koninkrijk) en werd geleid door William Pick. In 1910 werd Emerson aangesteld als docent aan Municipal School of Art in Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk). Het gezin verhuisde daarom van Leicester naar Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk). Met zijn aanstelling moesten de lokale ambachten nieuw leven worden ingeblazen. Bekende leerlingen van Emerson zijn Geoffrey Deeley (1911-), Albert Pountney (1905-1992) en Charles Wheeler (1892-1974). Emerson stopte met lesgeven in 1942. Met Wheeler onderhield Emerson een vriendschap. Voor het huwelijk van zijn voormalige studenten Muriel Bourne (1888-1979) en Charles Wheeler ontwierp Emerson een medaille.

Emerson was bescheiden, maar zeer gedreven en een harde werker. Door de week gaf hij overdag en ’s avonds les en de weekenden besteedde hij aan zijn eigen werk. Voor veel van zijn studenten was Emerson een inspirerend voorbeeld.

In 1913 werd Emerson lid van Royal Birmingham Society of Artists. Hij werd nooit gekozen tot lid van de Royal Academy, maar nam daar wel deel aan verschillende tentoonstellingen.

Samen met Norvall Graham richtte Emerson in 1920 een werkplaats op in Castle Street. Graham leidde de werkplaats. Het gaf Emerson de mogelijkheid grotere opdrachten aan te nemen.

Ondanks ziekte bleef Emerson tot aan zijn dood werken aan sculpturen. Emerson is begraven op Saint Philip’s Churchyard in Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk).

Sieraden van Emerson zijn vervaardigd van materialen als zilver en opaal. Sieraden van Emerson werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Tentoonstellingen (selectie)
1921 – Arts and Crafts Exhibition, Royal Birmingham Society of Artists (Verenigd Koninkrijk)
1945 – Memorial Exhibition of Works of the late R.J. Emerson, Municipal Art Gallery, Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk) (25 mei 1945 t/m 30 juni 1945)
1984 – Wolverhampton Art Gallery, Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk)
2011 – Traced, Wolverhampton Art Gallery, Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk) (15 januari 2011 t/m 15 januari 2012)

Prijzen (selectie)
1902 – King’s Prize

Opdrachten (selectie)
1917 – Douglas Morris Harris Memorial, Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk)
1918 – J.H. Carless Memorial, Walsall (Verenigd Koninkrijk)
1922 – Memorial to the 34th Division, Mont Noir (België)
1922 – Memorial to the 34th Division, La Boiselle (Frankrijk)
1923 – War Memorial for Butler’s Brewery, Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/09/21/robert-jackson-emerson/

Geef een reactie