Castellani

Castellani, broche, circa 1880. Foto Adin, goud, micro mozaïek
Castellani, broche, circa 1880. Foto Adin, goud, micro mozaïek
Castellani, broche, circa 1880. Foto met dank aan Adin©

Castellani was een Italiaans juweliersbedrijf dat begin negentiende eeuw werd opgericht. Drie generaties van de familie Castellani waren onder meer actief als sieraadontwerper.

Geschiedenis
De goudsmid en antiekhandelaar Fortunato Pio Castellani (Rome (Italië), 6 mei 1794 – Rome (Italië), 1 januari 1865) richtte het juweliersbedrijf Castellani op. In 1814 opende hij zijn eerste zaak in Rome (Italië). Aanvankelijk vervaardigde hij sieraden naar de mode en smaak van zijn tijd, maar al gauw specialiseerde hij zich in de verfijnde edelsmeedtechnieken van de Etrusken. Veel van de door hem vervaardigde sieraden zijn geïnspireerd op vondsten tijdens archeologische opgravingen. Dat kwam mede door zijn vriendschap met de archeoloog Michelangelo Caetani (1804-1883). Zo raakte ook Castellani als adviseur betrokken bij de opgravingen van het Regolini-Galassi graf in 1836, waar een aanzienlijke collectie sieraden met goudgranules werd gevonden. Als gevolg van deze vondst herontdekte Castellani deze in de vergetelheid geraakte techniek.

Begin jaren vijftig van de negentiende eeuw droeg Castellani zijn zaak over aan zijn twee zoons Alessandro (1824-1883) en Augusto (1829-1914) en ging hij met pensioen (1851). De juwelierszaak heropende in de jaren vijftig van de negentiende eeuw in nabijheid van de Spaanse Trappen en werd veelvuldig bezocht door mensen op hun Grand Tour. Augusto werd later directeur van de Capitolijnse musea in Rome (Italië). Alessandro experimenteerde in de werkplaats en richtte zich op het verzamelen en restaureren van antieke stukken, nadat hij een tijd (1850-1858) gevangen had gezeten vanwege politieke activiteiten. Er werd een dépendance van het bedrijf geopend in Londen (Verenigd Koninkrijk) in de jaren zestig van de negentiende eeuw. Ook kwam er een vestiging in Parijs (Frankrijk). In 1872 en 1873 verwierf het British Museum een aantal door Alessandro Castellani gerestaureerde Etruskische sieraden. Ook de Villa Giulia nam zijn Etruskische stukken op in de collectie. Andere sieraden van zijn hand belandden in het Victoria and Albert Museum.

Michelangelo Caetani was lange tijd adviseur en meacenas van de firma Castellani. Ook heeft Caetani enkele stukken ontworpen die door de Castellani’s zijn uitgevoerd.

De zaak van Castellani nabij de Trevifontein werd bezocht door de aristocratie en door reizigers tijdens hun grand tour. In de zaak werd ook de collectie sieraden en antiquiteiten van de familie Castellani tentoongesteld.

Sieraden van Castellani werden en worden gepresenteerd door onder meer Adin en Wartski.

Werk in openbare collecties (selectie)
British Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten)
Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK), Keulen (Duitsland)
Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)
Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Villa Giulia, Rome (Italië)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Anne Hull Grundy

Tentoonstellingen (selectie)
2014 – Sala Icone, Museo del Gioiello, Vicenza (Italië)
2017 – Past Is Present: Revival Jewelry, Museum of Fine Arts Boston, Boston (Verenigde Staten)
2018 – Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum, The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)
2018 – Jewelry: The Body Transformed, Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten) (12 november 2018 t/m 24 februari 2019)
2019 – Scultura Aurea, Palazzo Ducale, Urbino (Italië)

Medewerkers (selectie)
Alessandro Castellani
Augusto Castellani
Fortunato Pio Castellani
Guglielmo Castellani
Carlo Giuliano
Giacinto Melilo

Bibliografie (selectie)
Bernstein, B. (2022) The Modern Guide to Antique Jewellery. Woodbridge: ACC Art Books. ISBN 9781788841580
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Ritchie, H. (2018) Designers & Jewellery, Jewellery and Metalwork from The Fitzwilliam Museum 1850-1940. Londen: Philip Wilson Publishers. ISBN 1781300674

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/09/17/castellani/

Geef een reactie