João Bentes Pimenta

João Bentes Pimenta (Portugal, -1987) was onder meer actief als sieraadontwerper en priester.

Biografie
Bentes Pimenta voerde als goudsmid verschillende opdrachten uit voor kerken en andere religieuze instellingen. Ook was hij actief als criticus, onderzoeker en auteur op het gebied van sieraden. Als priester hield hij zich bezig met de modernisering van de kerk.

Bentes Pimenta heeft vele reizen gemaakt door Europa, in een tijd dat het voor Portugezen ongebruikelijk was naar het buitenland te gaan. In Italië bezocht hij de biënnales in Venetië (Italië) van 1964 en 1966. Ook bezocht hij de biënnale voor religieuze kunst in 1964 in Salzburg (Oostenrijk) en reisde hij naar Spanje, Oostenrijk, West-Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In Zürich (Zwitserland) maakte hij kennis met Meinrad Bruch-Korrodi. Bentes Pimenta roemde hem als een van de grootste hedendaagse sieraadontwerpers.

Verschillende ontwerpen voor sieraden van Bentes Pimenta werden in Lissabon (Portugal) uitgevoerd door de goudsmid Juliano Braga. In Porto (Portugal) werden zijn religieuze stukken uitgevoerd door Manuel Alcino.

Het werk van Bentes Pimenta is schaars gedocumenteerd. Bekend van hem is een set ringen voor mannen van (verguld) zilver in combinatie met oude stenen, parelmoer en antieke sieraden. Hij droeg deze ringen zelf als een variant op de traditionele bisschopsringen.

Voor zijn zus Maria Isabel Bentes Pimenta (1928-2017) vervaardigde Bentes Pimenta een paar halssieraden. Deze werden niet of nauwelijks gedragen, omdat ze volgens zijn zus door de meeste mensen als ongepast werden ervaren.

Na de zestiger jaren stelde Bentes Pimenta zijn werk niet langer tentoon. Ook stopte hij in die tijd met het laten uitvoeren van zijn ontwerpen door Juliano Braga.

Gedurende de zeventiger en tachtiger jaren schreef Bentes Pimenta over design, architectuur en sieraden in verschillende Portugese kranten. Daarnaast heeft hij zich ingezet design als vak te laten aanbieden op verschillende kunstacademies en vakopleidingen in Portugal, om de studenten beter voor te bereiden op de moderne industrie. Het ook op de kunstacademies heersende conservationisme zorgde er echter voor dat de ideeën en plannen van Bentes Pimenta in dorre aarde vielen. In zijn teksten bekritiseerde Bentes Pimenta dit conservatisme.

Werk in openbare collecties (selectie)
Igreja dos Redentoristas, Porto (Portugal)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Maria Isabel Bentes Pimenta
Henrique Braga

Tentoonstellingen (selectie)
1965 – João Bentes Pimenta, Pratas Sagradas e Profanas, Museu da Quinta das Cruzes, Funchal (Portugal) (juni 1965)
1965 – João Bentes Pimenta, Pratas Sagradas e Profanas, Sociedade Nacional de Belas-Artes, Funchal (Portugal)
1982 – Design & Circunstância, Sociedade Nacional de Belas-Artes, Lissabon (Portugal) (december 1965)

Bibliografie (selectie)
Filipe C. (2019) Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905658

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/07/17/joao-bentes-pimenta/

Geef een reactie