Alexandra Ribeiro

Alexandra Ribeiro, Aglomerado, broche, zilver
Alexandra Ribeiro, Aglomerado, broche, zilver
Alexandra Ribeiro, Aglomerado, broche. Foto met dank aan PIN, Alexandra Ribeiro©

Alexandra de Freitas Ribeiro (Lissabon (Portugal), 2 september 1947 – 6/7 mei 2013) was onder meer actief als sieraadontwerper en auteur. Zij woonde en werkte in Portugal.

Biografie
Mário Freitas Ribeiro is de vader van Ribeiro. Ribeiro is als kunstenaar autodidact. Ze wilde graag naar de kunstacademie, maar haar ouders stonden dat niet toe en ze ging scheikunde studeren. Later ging ze op verschillende plekken cursussen volgen waarin ze leerde graveren.

Tot in de zeventiger jaren konden in Portugal alleen mannen in de leer bij een goudsmid. Ribeiro doorbrak dat patroon en maakte zich nieuwe technieken eigen toen ze in de leer ging bij de goudsmid Fernando Duarte (1972-1978). In die tijd werkte ze ook samen met Jorge Vieira aan theaterdecors.

In 1979 vestigde Ribeiro zich in Nederland, waar ze bleef tot en met februari 1992. Vanaf 1981 vervaardigde ze sieraden in een eigen atelier.

In haar sieraden experimenteerde Ribeiro veelvuldig met de tot dan toe in Portugal ongebruikelijke materialen als acryl en glas. Ook paste zij verschillende technieken uit de textielwereld toe: breien, naaien, weven en borduren. Centraal stonden de dagelijkse werkzaamheden van de vrouw in en om het huis.

Kort nadat Cristina Filipe in de negentiger jaren voor het eerst werk van Ribeiro zag in het Museu Nacional do Traje in Lissabon (Portugal) maakte ze kennis met Ribeiro. Al gauw vroeg Filipe Ribeiro haar werk te presenteren op de opleiding Ar.Co. Ribeiro schreef verschillende publicaties over de technische aspecten van het sieraadontwerpen en smeden.

Voor de tentoonstelling Prata Bordada in het Museu Nacional do Traje te Lissabon (Portugal) presenteerde Ribeiro sieraden van zilver met borduursels naast objecten uit de collectie van het museum.

Ribeiro was een van de eerste leden van PIN. In 2010 werd bij Ribeiro lymfeklierkanker vastgesteld. Zij overleed thuis in de nacht van 6 op 7 mei 2013 aan de gevolgen daarvan.

Tentoonstellingen (selectie)
1998 – Mar Amar e Portugal, Expo ’98, Lissabon (Portugal)
1998 – Prata Bordada, Museu Nacional do Traje, Lissabon (Portugal) (15 juli 1998 t/m 27 september 1998)
2009 – Museu Nacional do Traje, Lissabon (Portugal)

Bibliografie (selectie)
Filipe C. (2019) Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. Stuttgart: arnoldsche. ISBN 9783897905658

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/06/03/alexandra-ribeiro/

Geef een reactie