Boekbespreking The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke

The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke, boekomslag. Foto GILES
The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke, boekomslag. Foto GILES
The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke, boekomslag. Foto met dank aan GILES©

The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke is een monografie over de Amerikaanse sieraadontwerper Betty Cooke (1924).

Op het eerste gezicht
Vergeleken met andere monografieën op het gebied van sieraadontwerpers oogt de publicatie klein en zeer bescheiden. Het liggend formaat, nog geen 20 centimeter hoog, is net niet vierkant. Het formaat is opvallend, omdat het leven van de kunstenaar bijna een eeuw omvat en de lezer alleen daarom al iets monumentalers verwacht.

Vriendschap en opdrachtgeverschap
In het boek zijn getuigenissen opgenomen van opdrachtgevers en dragers, die zich vaak al decennia verbonden voelen met de kunstenaar in vriendschap en opdrachtgeverschap. Op verschillende pagina’s staan foto’s (van details) van sieraden zonder bijschriften. Jammer: maak het de lezer makkelijk en wees consequent en volledig met de bijschriften, ook al worden de afgebeelde objecten wellicht later nog een keer beschreven.

Klein formaat
De foto’s in de catalogus zijn net als het boek zelf ook net niet vierkant en meten ongeveer 5 cm x 5 cm: ook dat is klein voor hedendaagse begrippen. De meeste sieraden zijn desaslniettemin goed te zien, maar het oogt wat zuinig, dit kleine formaat. Sommige halssieraden staan afgebeeld ter grootte van een ring in het echt, dat is te klein voor een indruk.

Onbekend buiten de VS
Boeken met een index hebben bij mij een streepje voor. Dit boek dus ook. Net als het oeuvre van de Amerikaanse Eleanor H. Moty staat ook het werk van Cooke vrijwel op zichzelf. Buiten de Verenigde Staten zijn haar sieraden -voor zo ver bekend- niet vertegenwoordigd in museale collecties, ook is het er nauwelijks bekend. Misschien omdat de sieraden weinig uitgesproken zijn en equivalenten ervan elders meer voor de hand liggen?

Tentoonstelling
2020 – Betty Cooke: The Circle and the Line, Walters Art Museum, Baltimore (Verenigde Staten) (26 september 2020 t/m 3 januari 2021)

Bibliografie (selectie)
Falino, J.J. (2020) The Circle and the Line, The Jewelry of Betty Cooke. Baltimore: The Walters Art Museum. ISBN 9781911282778

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/05/26/boekbespreking-the-circle-and-the-line-the-jewelry-of-betty-cooke/

Geef een reactie