Getulio Alviani

Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd©
Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd.©
Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd©

Getulio Alviani (Udine (Italië), 5 september 1939 – Milaan (Italië), 24 februari 2018) was onder meer actief als beeldhouwer, auteur, schilder, grafisch ontwerper, docent en sieraadontwerper.

Biografie
Al van jongs af aan was Alviani geïnteresseerd in beeldende kunst. Hij was gefascineerd door optische illusies. Korte tijd genoot hij een kunstopleiding in Venetië (Italië), maar hij was liever in musea waar hij het werk van oude meesters minutieus bestudeerde. In 1962 verhuisde hij naar Milaan (Italië) waar hij bevriend raakte met onder anderen Lucio Fontana en Piero Manzoni.

In de zestiger jaren maakte Alviani deel uit van het project van de juwelenfirma Fumanti. Regelmatig werkte Alviani samen met modehuizen zoals Germana Marucelli en zo onderzocht hij de relaties tussen het menselijk lichaam, stoffen en ornament. Door Alviani ontworpen stoffen markeerden het begin van de optische mode. Tegelijkertijd maakte hij ook zijn eerste optische sieraden. In 1968 ontwierp Alviani twee jurken in de Alluminio Line, waarbij onderdelen van aluminium in het oog springen. Uit hetzelfde jaar stamt ook zijn ronde oorsieraad dat hij ontwierp voor het modehuis Germana Marucelli en dat werd uitgevoerd door Casa Fumanti uit Rome (Italië).

Alviani reisde door Zuid-Amerika in de zeventiger jaren en gaf les aan de Accademia di Belle Arti di Carrara in Carrara (Italië) (1976-1981). Alviani is vooral bekend door zijn optische en kinetische werken, waarmee beschouwers interactie kunnen hebben.

Sieraden van Alviani werden en worden gepresenteerd door onder meer Didier Ltd.

Tentoonstellingen (selectie)
2016 – Across Art and Fashion, Museo Salvatore Ferragamo, Florence (Italië)
2019 – Scultura Aurea, Palazzo Ducale, Urbino (Italië)

Bibliografie (selectie)
Stroppiana, P. (2019) Scultura Aurea Gioielli d’Artista per un nuovo Rinascimento. Pistoia: Gli Ori. ISBN 9788873367680

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/05/24/getulio-alviani/

Geef een reactie