Boekbespreking Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020

Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020, boekomslag met detail van broche, 2021, porselein
Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020, boekomslag met detail van broche, 2021, porselein
Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020, boekomslag met detail van broche, 2021. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers©

Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020 is een monografie over sieraadontwerper Silke Trekel uitgegeven ter gelegenheid van twee overzichtstentoonstellingen in 2021 in Duitsland ter ere van haar vijfentwintigjarig jubileum als sieraadontwerper.

Op het eerste gezicht
De tweetalige publicatie (Duits & Engels) telt 112 pagina’s en heeft ongeveer het formaat van een staande A4. Op de omslag een detail van een sterk uitvergrote foto van een broche van de hand van Trekel. Het ritme en het minimalisme in dat fragment doen denken aan het werk van de Nederlandse Jan Schoonhoven (1914-1994). Hoogstwaarschijnlijk spelen de reliëfs van Schoonhoven totaal geen rol in het ontstaan van de sieraden van Trekel, maar toch zijn de overeenkomsten treffend. Ritme, minimalistisch kleurgebruik en lichtval zijn gemeenschappelijke beeldende factoren uit het vocabulaire van beide kunstenaars. Ik hou ervan.

Sieraadontwerper Silke Trekel
Monika Fahn beschrijft dat Trekel vooral is gevormd tijdens haar opleiding aan Burg Giebichenstein, waar zij les had van onder anderen Dorothea Prühl. Veel sieraden van Trekel ademen eenzelfde monumentaliteit als dat van Prühl.

Vervolgens beschrijft Ellen Maurer Zilioli hoe reizen naar onder meer Japan in 2015 het werk van Trekel hebben bepaald. En dat Trekel in weerwil van Prühls vormentaal waarin de verbinding met de natuur centraal staat, zich juist meer verbonden weet met het stedelijke en het industriële. Verder vergelijkt Maurer Zilioli Trekels sieraden in porselein met Op Art.

Tweetalige teksten
De hoeveelheid tekst in de essays is beperkt: vijfeneenhalve pagina in het Duits en vijfeneenhalve bladzijde in het Engels. Meestal lees ik -indien voorhanden- teksten buiten de Nederlandse taal het liefst in het Engels. In deze publicatie echter heb ik daarnaast ook steeds de teksten in het Duits gelezen, omdat het Engels hier en daar voor mij wat moeilijk te doorgronden was.

Catalogus eigenzinnig geordend
De catalogus kent zoals in de meeste monografieën geen chronologische ordening van de afzonderlijke stukken. De werken zijn in deze publicatie gerangschikt rond verschillende thema’s: Kreis und Quadrat/Circle ans Square, Gleichmaß und Irritation/Uniformity and Irritation, Balance/Balance, Faltungen/Foldings en Schlingen und Schlaufen/Slings and Loops. Dat werkt prima voor een selectie van deze (beperkte) omvang.

Goede indruk
Naar aanleiding van het vijfentwintigjarig kunstenaarschap van Trekel zijn twee overzichtstentoonstellingen van het werk van Trekel in Duitsland in 2021 te zien en is deze monografie uitgebracht door arnoldsche Art Publishers. De soms meer dan levensgrote foto’s in de catalogus geven een goede indruk van het oeuvre. Het was spannend geweest ook wat meer van de achterzijden van de sieraden te laten zien, juist omdat de sieraden van Trekel blijven boeien vanuit verschillende perspectieven. Hoe dan ook: deze fraai verzorgde publicatie geeft een goed beeld van mid-career artist Silke Trekel.

Tentoonstellingen (selectie)
2021 – Ulrike Kleine-Behnke, Silke Trekel, Material, Form, Schmuck, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland) (12 september 2021 t/m 10 november 2021)
2021 – Vom Material zur Form, Bayerischer Kunstgewerbeverein, München (Duitsland) (5 maart 2021 t/m 17 april 2021)

Bibliografie (selectie)
Fahn, M. en Maurer Zilioli, E. (2021) Ornament in Transition Silke Trekel Jewellery 1995-2020. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906136

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/05/20/boekbespreking-ornament-in-transition-silke-trekel-jewellery-1995-2020/

Geef een reactie