Eleanor H. Moty

Eleanor H. Moty & Tom Munsteiner, Vikno Brooch, broche, 2015. Foto Eleanor H. Moty, zilver, goud, kwarts
Eleanor H. Moty & Tom Munsteiner, Vikno Brooch, broche, 2015. Foto Eleanor H. Moty, zilver, goud, kwarts
Eleanor H. Moty & Tom Munsteiner, Vikno Brooch, broche, 2015. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers, Eleanor H. Moty©

##Eleanor H. Moty (Glen Ellyn (Illinois, Verenigde Staten), 1945) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, auteur en docent. Zij woont en werkt in Tucson (Arizona, Verenigde Staten).

Biografie
Moty was de jongste van vier kinderen en groeide op op een boerderij in Illinois (Verenigde Staten). Haar ouders waren als immigrant in 1929 uit Oekraïne naar de Verenigde Staten gekomen. De moeder van Moty, Magdalena Moty, stond erop dat haar dochters een goede opleiding genoten en op eigen benen konden staan. Door haar moeder die actief was als naaister, ontwikkelde Moty een scherp oog voor detail.

Moty is opgeleid aan University of Illinois in Urbana-Champaign (Verenigde Staten) (1963-1968), waar les werd gegeven door onder anderen Donald Frith (1924-2021), Robert von Neumann (1888-1976) en J. Fred Woell. Moty werkte als assistent in het atelier van Robert von Neumann. Daar raakte zij bevriend met Woell, een vriendschap die stand hield tot aan zijn dood.

Moty’s zus Joyce studeerde ook aan University of Illinois in Urbana-Champaign (Verenigde Staten). Joyce specialiseerde zich in keramiek. Samen stonden de dik bevriende zussen bekend als the dynamic duo. Vervolgens zette Moty haar studie voort aan Tyler School of Art, Temple University in Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) (-1971), waar ze les kreeg van onder anderen Stanley Lechtzin. Hij was gespecialiseerd in electroforming. Lechtzin had zich ingezet Moty naar Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) te laten komen. Studiegenoten waren Maury Golan, Marcia Harrad, Albert Paley, Carol Phillips, Stephanie Swiggett, Carolyn Utter en Takashi Wada. In tegenstelling tot University of Illinois was de sfeer onder leiding van Lechtzin aan Tyler School of Art nogal competitief.

Aan het begin van haar carrière, eind jaren zestig en begin jaren zeventig, kwam Moty op het idee foto’s over te zetten op sieraden omdat ze op zoek was naar manieren om narratiever te werken. Zo ontwikkelde Moty speciale fotografische technieken om afbeeldingen op metaal te etsen: photoetching. Ze gebruikte daarvoor onder meer foto’s van haar gezin. In diezelfde tijd exploreerde ze ook de techniek electroforming om tot textuurrijke oppervlakken te komen. Sieraden van Moty uit die tijd hebben doorgaans een organisch voorkomen.

De photoetching techniek werd niet onderwezen op kunstopleidingen. Als student al trok Moty met photoetching de aandacht op nationaal niveau. Zij droeg deze techniek over aan studiegenoten, collega’s en belangstellenden door middel van artikelen in tijdschriften alsook door lessen en workshops. Doordat Moty en haar werk zo al gauw werden opgemerkt waren haar sieraden al snel op vele tentoonstellingen in de Verenigde Staten te zien.

Moty was een van de sprekers tijdens de eerste conferentie van Society of North American Goldsmiths (SNAG) in 1970 in St. Paul (Verenigde Staten).

In de jaren zeventig maakte Moty naast sieraden ook handspiegels, riemgespen, tassen en doosjes. Moty bezocht in 1976 de posthume retrospectieve tentoonstelling in Oakland Museum of California van Margaret de Patta en raakte onder de indruk van haar werk en haar gebruik van stenen. Ook bezocht Moty Lizzardo Lapidary Museum. Deze beide bezoeken stonden aan het begin van een nieuwe fase in de carrière van Moty.

Aan het einde van de zeventiger jaren legde Moty zich toe op traditionelere technieken en vervaardigde zij vooral broches. Zij verwerkte daarin bijzondere ongefacetteerde stenen met bijvoorbeeld opvallende inclusies. Steen en metaal spelen in deze doorgaans geometrische stukken een gelijkwaardige beeldende rol. Vaak gebruikt Moty gerutileerd kwarts. Na Margaret de Patta was zij een van de weinigen die dit materiaal bewust inzette.

Door het gebruik van voor de gezondheid schadelijke chemicaliën tijdens photoetching raakte Moty bezorgd en beijverde zich voor betere ventilatie in de leslokalen waar ze werkte. Toen hieraan na aanhoudende verzoeken aan de University of Wisconsin geen gehoor werd gegeven besloot Moty te stoppen met het toepassen en onderwijzen van deze techniek. De toekenning van een beurs maakte deze stap makkelijker.

In 1980 werd Moty door Walter S.H. Hamady (1940-2019) genomineerd voor de beurs Romnes Fellowship van University of Wisconsin-Madison. De beurs bestond uit een bedrag van $25.000,00. Moty won. Het was de eerste keer dat deze beurs van de universiteit aan een vrouw werd toegekend en het was eveneens de eerste keer dat het aan een medewerker van een kunstafdeling werd gegeven. Het stelde Moty in staat zich een jaar lang te richten op onderzoek, iets wat ze graag deed, maar waar ze vanwege andere werkzaamheden amper aan toe kwam. Vanaf dat moment werden de sieraden van Moty formalistischer.

Kunstenaar Michael Croft is vanaf 1982 de partner van Moty. Ze wonen op afstand van elkaar.

Tijdens een conferentie van Society of North American Goldsmiths (SNAG) in 1983 ontmoette Moty de Duitse steenslijper Bernd Munsteiner uit Idar-Oberstein (West-Duitsland). Zo leerde Moty niet alleen zijn werk kennen maar ook het werk van Munsteiners zoon Tom Munsteiner en dat van Dieter Lorenz. De stenen die deze mannen slepen zijn veelvuldig in de sieraden van Moty verwerkt. Bijzonder is dat Moty de namen van deze slijpers in de bijschriften van foto’s van haar sieraden noemt. De stenen van deze mensen komen zonder inmenging van Moty tot stand.

Aan het einde van de tachtiger jaren werden de broches van Moty langgerekter van vorm. Voor die tijd waren ze vooral vierkant, met een steen centraal geplaatst.

In opdracht van Society of North American Goldsmiths (SNAG) maakte Moty in 1997 een broche voor Oppi Untracht, die in 1998 werd geëerd met de Lifetime Achievement Award.

Voor Moty begint een broche met een steen. Uit haar collectie stenen kiest ze er een die haar op dat moment aanspreekt. Vervolgens wordt de steen op een flatbed scanner gelegd. Aan de hand van de scan bepaalt Moty de essentie van de steen. Vervolgens schetst ze verschillende ontwerpen. Uitzonderlijk is dat de brocheringen aan de achterzijde ondanks het gebruik van transparante stenen niet of nauwelijks zichtbaar zijn aan de voorzijde. Aan de brocheringen wordt veel zorg besteed.

Sieraden van Moty hebben een sculpturaal karakter. Moty gebruikt materialen als zwart micarta (een vezelversterkte kunststof op basis van linnen of papier, vooral gebruikt in mesheften) koper, brons, zilver, messing, abalone, parels, plexiglas, rookkwarts, kristal, maansteen, agaat, amethist, leer, zijdedraad en jade. De titels van de sieraden van Moty zijn niet bedoeld om de beschouwer op weg te helpen bij de interpretatie van het object, maar fungeren vooral als geheugensteunen voor Moty zelf.

In 2001 ging Moty met emiritaat. Zij was bijna drie decennia lang werkzaam op de University of Wisconsin-Madison (Verenigde Staten) (1972-2001).

Helen Drutt schonk samen met H. Peter Stern een armband van Moty aan Die Neue Sammlung. Nancy Worden schonk een broche (2011.11.3) van Moty aan Tacoma Art Museum.

Sieraden van Moty werden gepresenteerd door onder meer Helen Drutt Gallery en Perimeter Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Arrowment School, Gatlinburg (Tennessee, Verenigde Staten)
Birmingham Art Museum, Alabama (Verenigde Staten)
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
Georgia State University, Ernest G. Welch School of Art & Design, Atlanta (Verenigde Staten)
Hermitage, Sint-Petersburg (Rusland)
Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten)
Minnesota Museum of American Art, St. Paul (Verenigde Staten)
Mint Museum of Craft+Design, Charlotte (Verenigde Staten)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
Museum of Fine Arts Boston, Boston (Verenigde Staten)
Museum of Fine Arts, Houston, Houston (Verenigde Staten)
Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
Racine Art Museum, Racine (Verenigde Staten)
Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
Tacoma Art Museum (TAM), Tacoma (Washington, Verenigde Staten)
The Goldsmiths’ Company, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Tyler School of Art + Architecture, Philadelphia (Pennsylvania)
Yale University Art Gallery, New Haven (Connecticut, Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Lois Boardman
Michael Croft
Helen Drutt
Daphne Farago
Martha J. Fleischman
Caroline & Roger Ford
Marion Fulk
Susan Grant Lewin
Karen Johnson Boyd
Marina Kats
Karen Henrietta Keland
Katherine Nicholina Keland
Onnolee Keland
Gayle Kosterman
Jan Marshall Fox
Richard Mawdsley
Margaret Mayer
Marlin & Regina Miller
Robert L. Pfannebecker
Patricia Reinfeld Kolodny
Deborah & Dennis Shortt
Deborah Spitz
Marcia & Robert Untracht
Oppi Untracht
J. Fred Woell

Tentoonstellingen (selectie)
1967 – American Jewelry Today, Everhart Museum, Scranton (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1969 – Sterling Silversmiths Guild of America, Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1969 – Young Americans, Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1970 – Craftsmen ’70, Museum of the Philadelphia Civic Center, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1970 – Eleanor Moty, Moore College of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1970 – Eleanor Moty, Slocumb Gallery, East Tennessee State University, Johnson City (Verenigde Staten)
1970 – Exhibition ’70, Columbus Gallery of Fine Arts, Columbus (Ohio, Verenigde Staten)
1970 – Goldsmith ’70: SNAG inaugural exhibition, Minnesota Museum of Art, St Paul (Verenigde Staten) (19 juni 1970 t/m 7 september 1970)
1970 – Making It, Philadelphia Council of Professional Craftsmen, Franklin Institute, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1971 – Jewelry ’71, Art Gallery of Ontario, Toronto (Canada)
1971 – New Photo Trends, College of Merin, Kentfield (Californië, Verenigde Staten)
1971 – Philadelphia Council of Professional Craftsmen Exhibition, Museum of the Philadelphia Civic Center, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1971 – Photo Media, Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1971 – Sterling Silversmiths Guild, Lever House, New York (Verenigde Staten)
1972 – Expanded Photograph, Museum of the Philadelphia Civic Center, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1972 – Invitational U.S. Craftsmen Exhibition, Texas Tech University, Lubbock (Texas, Verenigde Staten)
1972 – Jewelry and Precious Objects by American Women Metalsmiths, Wichita Art Association, Wichita (Kansas, Verenigde Staten)
1972 – Metal + ’72, The College at Brockport, State University of New York (Verenigde Staten)
1972 – National Jewelry and Hollowware Exhibition, Northern Illinois University, Dekalb (Verenigde Staten)
1972 – Tyler Profile ’72, Museum of the Philadelphia Civic Center, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1973 – A Comment on Contemporary Crafts, School of Fine Arts Gallery, University of Wisconsin, Milwaukee (Verenigde Staten)
1973 – California State Jewelry Invitational, California State University, Los Angeles (Verenigde Staten)
1973 – Craft Week: American Crafts Council Exhibition, New York Coliseum (Verenigde Staten)
1973 – Images: Dimensional, Moveable, Transferable, Akron Art Department, Akron (Ohio, Verenigde Staten)
1973 – Made with Metal, Eastern Washington State University, Cheney (Verenigde Staten)
1973 – Technology and the Artist-Craftsman, Octagon Center for the Arts, Ames (Iowa, Verenigde Staten)
1974 – A Touch of Gold, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1974 – Baroque ’74, Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1974 – Contemporary Jewelry and Metalwork, Georgia State University, Atlanta (Verenigde Staten)
1974 – Form ’74, Northern Illinois University, DeKalb (Verenigde Staten)
1974 – Goldsmith ’74, Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
1974 – Inaugural exhibition, Helen Drutt Gallery, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten) (22 februari 1974 t/m 1974)
1974 – Invitational Exhibition of Work by 8 American Metalsmiths and Jewelers, Sheffield Polytechnic School of Art and Design Gallery, Sheffield (Verenigd Koninkrijk)
1974 – Masterworks of the ’70s, Allbright Knox Gallery, Buffalo (New York, Verenigde Staten)
1974 – Metal + ’74, The College at Brockport, State University of New York (Verenigde Staten)
1974 – Photographic Directions ’74, State University of New York, New Paltz (Verenigde Staten)
1974 – Photographs Unlimited, Fogg Art Museum, Harvard University, Cambridge (Massachusetts, Verenigde Staten)
1974 – Testimony to a Process, Portland Art Museum, Portland (Oregon, Verenigde Staten)
1974 – The Uncommon Smith, John Michael Kohler Arts Center, Sheboygan (Wisconsin, Verenigde Staten)
1975 – Contemporary Crafts Exhibition, Skidmore College, Saratoga Springs, New York (Verenigde Staten)
1975 – Contemporary Crafts of the Americas, Colorado State University, Fort Collins (Verenigde Staten)
1975 – Forms in Metal, Museum of Contemporary Crafts, New York (Verenigde Staten)
1975 – Gold and Silver, Kodak Photo Gallery, New York (Verenigde Staten)
1975 – Metal Invitational, Virginia Commonwealth University, Richmond (Verenigde Staten)
1975 – Photo Media, Jewish Community Center, Baltimore (Maryland, Verenigde Staten)
1975 – Photo Media Exhibition, Ross-Freeman Gallery, Northridge (Californië, Verenigde Staten)
1975 – Precious Metals: The American Tradition in Gold and Silver, Lowe Art Museum, University of Miami, Coral Gables (Florida, Verenigde Staten)
1975 – Second Contemporary Jewelry Exhibition, Georgia State University, Atlanta (Verenigde Staten)
1975 – Uncommon Smith Jewelry Exhibition, Eastern Michigan University, Ypsilanti (Verenigde Staten)
1975 – Wisconsin Directions, Milwaukee Art Center, Milwaukee (Wisvonsin, Verenigde Staten)
1976 – 6 Contemporary American Jewellers, Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk) (2 juni 1976 t/m 26 juni 1976)
1976 – American Crafts 1976: An Aesthetic View, Museum of Contemporary Art, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1976 – American Metalsmiths Exhibition, Amerikaanse ambassade, Boekarest (Bulgarije)
1976 – American Metalwork 1976, Sheldon Memorial Art Gallery, University of Nebraska, Lincoln (Verenigde Staten)
1976 – Blossom Arts Festival Visiting Artist Exhibition, Kent State University, Kent (Ohio, Verenigde Staten)
1976 – International Jewelry Art Exhibition, Nihon Keizai Shimbun, Tokyo (Japan)
1976 – Jewelers USA, California State University, Fullerton (Verenigde Staten)
1976 – National Invitatiobal Crafts Exhibition, Krannert Art Museum, University of Illinois, Urbana-Champaign (Verenigde Staten)
1976 – Precious Metals: The American Tradition in Gold and Silver, Lowe Art Museum, University of Miami, Florida (Verenigde Staten)
1976 – Third Annual Exhibitionof Contemporary Jewelry, Georgia State University, Atlanta (Verenigde Staten)
1976 – Women in the Visual Arts, University of Oklahoma, Norman (Verenigde Staten)
1977 – 12 National Craftsmen, Lee Hall Gallery, Clemson University, Clemson (South Carolina, Verenigde Staten)
1977 – Contemporary Jewery by Noted American and Filipino Craftsmen-Designers, Exhibition Hall, Design Center, Philippines Cultural Center, Manila (Filipijnen)
1977 – Fiber, Metal and Clay: A Contemporary View, Jean Paul Slusser Gallery, School of Art and Design, University of Michigan, Ann Arbor (Verenigde Staten)
1977 – Heirs Apparent to Cellini’s Art, Humboldt State University, Arcata (Californië, Verenigde Staten)
1977 – The Metalsmith, Society of North American Goldsmiths, Phoenix Art Museum, Phoenix (Arizona, Verenigde Staten)
1977 – Twelve Master Craftsmen, Boston Museum of Fine Arts, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
1978 – Eleanor Moty, Craft Alliance Gallery, St. Louis (Missouri, Verenigde Staten)
1978 – Eleven Updates, Slocumb Gallery, East Tennessee State University, Johnson City (Verenigde Staten)
1978 – Landscape – New Views, Herbert F. Johnson Museum of At, Cornell University, Ithaca, New York (Verenigde Staten)
1978 – Metal Invitational, State University of New York, Oneonta (Verenigde Staten)
1978 – Photo Images, Mt. Mary College, Milwaukee (Wisconsin, Verenigde Staten)
1978 – The Goldsmith, Society of North American Goldsmiths, Minnesota Museum of Art, St. Paul (Verenigde Staten)
1979 – A Detailed Look, Crossman Gallery, University of Wisconsin-Whitewater (Verenigde Staten)
1979 – Jewelry and Metal Objects from the Society of North American Goldsmiths, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1979 – Women in Art, Springfield Art Association, Springfiled (Illinois, Verenigde Staten)
1980 – A Selection of Contemporary Crafts, Robert L. Pfannebecker Collection, Moore College of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1980 – Second Annual Louisiana State University Metalsmithing Invitational, Anglo-American Museum, Baton-Rouge (Louisiana, Verenigde Staten)
1980 – Viewpoint ’80: Art in the Craft Media, Texas Tech University, Lubbock (Verenigde Staten)
1981 – Metal ’81, Tower Fine Arts Gallery, The College at Brockport, State University of New York (Verenigde Staten)
1981 – Moty – New Perspectives, John Michael Kohler Arts Center, Sheboygan (Wisconsin, Verenigde Staten)
1982 – Great West Jewelry Exhibition, Northern Arizona University, Flagstaff (Verenigde Staten)
1982 – Metals Invitational, University of Texas, El Paso (Texas, Verenigde Staten)
1983 – 4th Annual Metalsmiths Show, Emporia State University, Emporia (Kansas, Verenigde Staten)
1983 – Craft as an Art Form, John Michael Kohler Arts Center, Sheboygan (Wisconsin, Verenigde Staten)
1983 – Decorative in Dane County, Madison Art Center, Madison (Wisconsin, Verenigde Staten)
1983 – Eleanor Moty, Joseph Gross Gallery, University of Arizona, Tucson (Verenigde Staten)
1983 – The Alternative Image II, John Michael Kohler Arts Center, Sheboygan (Wisconsin, Verenigde Staten)
1983 – Totally Metal, Millersville State College, Millersville (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1984 – 10th Biennial National Crafts Exhibition, Visual Arts Gallery, Illinois State University, Normal (Verenigde Staten)
1984 – A Mano – National Metals Invitational, New Mexico State University, Las Cruces (Verenigde Staten)
1984 – Bowling Green State University Metals Invitational, McFall Gallery, Bowling Green (Ohio, Verenigde Staten)
1984 – Contemporary Jewellery: The Americas, Australia, Europe and Japan, Museum of Modern Art, Kyoto (Japan)
1984 – Contemporary Jewellery: The Americas, Australia, Europe and Japan, Museum of Modern Art, Tokyo (Japan)
1984 – Eleanor Moty, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1984 – International Jewelry Invitational, Helen Drutt Gallery/Nan Duskin, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1984 – Jewelry USAAmerican Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1984 – Multiplicity in Clay, Fiber, Metal, Skidmore College, Saratoga Springs (New York, Verenigde Staten))
1984 – Precious Objects, Worchester Crafts Center, Worchester (Massachusetts, Verenigde Staten)
1984 – Society of North American Goldsmiths Exhibition, Mitchell Museum, Mt. Vernon (Illinois, Verenigde Staten)
1984 – The Transformed Image: The Photographer and the Artist, Elvehjem Museum of Art, University of Wisconsin-Madison (Verenigde Staten)
1984 – Tyler School of Art Alumni Exhibition, Temple University, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1985 – Contemporary Artists Jewelry Exhibition, Philbrook Art Center, Tulsa (Oklahoma, Verenigde Staten)
1985 – Contemporary Metals USA, Downey Museum, Downey (Californië, Verenigde Staten)
1985 – Jewelry from 1900 to 1985, Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1985 – New Visions, Traditional Materials: Contemporary American Jewelry, Museum of Art, Carnegie Institute, Pittsburgh (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1985 – Worked with Gold, Quadrum Gallery, Chestnut Hill (Massachusetts, Verenigde Staten)
1986 – All that Glitters: Personal Adornments, Milwaukee Museum of Art, Milwaukee (Wisconsin, Verenigde Staten)
1986 – Body Ornament, Kurdian Gallery, Wichita Art Association, Wichita (Kansas, Verenigde Staten)
1986 – Contemporary Crafts and Sculpture Exhibition, Marywood College, Scranton (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1986 – Craft Today: Poetry of the Physical, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1986 – Eleanor Moty, Tweed Museum of Art, University of Minnesota Duluth (Verenigde Staten)
1986 – Photo Craft Exhibition, Pierce Street Gallery, Birmingham (Michigan, Verenigde Staten)
1987 – Eleanor Moty, Wita Gardiner Gallery, San Diego (Californië, Verenigde Staten)
1987 – Innovations/Applications: Technological Pioneers in Metalsmithing, Tyler School of Art, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1987 – Metals Exhibition, Contemporary Crafts Gallery, Portland (Oregon, Verenigde Staten)
1987 – Metalsmiths of the Midwest, Pennsylvania State University, University Park (Verenigde Staten)
1988 – 100 Years of Wisconsin Art, Milwaukee Art Museum, Milwaukee (Wisconsin, Verenigde Staten)
1988 – Eleanor Moty, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1988 – Eight Contemporary Jewelers, Jacksonville Art Museum, Jacksonville (Florida, Verenigde Staten)
1988 – Extraordinarily Fashionable, Columbia Museum, Columbia (South Carolina, Verenigde Staten)
1988 – Korean-American Metalworks International Exhibition, Walker Hill Art Center Museum, Seoul (Zuid-Korea)
1988 – Wisconsin Craft Masters, Wustum Museum of Fine Arts, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
1988 – Work in Progress, Helen Drutt Gallery, New York (Verenigde Staten)
1989 – 10 Years After, Yuma Art Center, Yuma (Arizona, Verenigde Staten)
1989 – Artful Objects: Recent American Crafts, Ft. Wayne Museum of Art, Ft. Wayne (Indiana, Verenigde Staten)
1989 – Craft Symposium and Robert L. Pfannebecker Contemporary Crafts Exhibition, Kauffman Gallery, Shippensburg University, Shippensburg (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1989 – Craft Today USA, Musée des Arts Décoratifs (Parijs), Parijs (Frankrijk)
1989 – Eloquent Resolutions: Jewelry by and for Women, National Ornamental Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten)
1989 – Fifteen Years, 1974-1989, Helen Drutt Gallery, New York (Verenigde Staten)
1989 – Five Contemporary American Jewelry Artists, Franklin Parrasch Gallery, Washington (Verenigde Staten)
1990 – American Contemporary Art Jewelry, Connell Gallery, Atlanta (Georgia, Verenigde Staten)
1990 – Focus on Five American Metalsmiths, Joanne Rapp Gallery/the Hand and the Spirit, Scottsdale (Arizona, Verenigde Staten)
1990 – National Metals Invitational, Galeria Mesa, Mesa (Arizona, Verenigde Staten)
1990 – Silver: New Forms and Expressions II, Fortunoff, New York (Verenigde Staten) (reizende tentoonstelling)
1991 – Eleanor Moty, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1991 – Eleanor Moty, Tory Folliard Gallery, Milwaukee (Wisconsin, Verenigde Staten)
1991 – Expressions: Jewelry in the 1990s, Contemporary Arts Center, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten)
1991 – Hidden Spaces, National Ornamental Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten)
1991 – National Objects Invitational, Arkansas Art Center, Little Rock (Arkansas, Vereigde Staten)
1992 – 25th Anniversary Exhibition, John Michael Kohler Arts Center, Sheboygan (Wisconsin, Verenigde Staten)
1992 – Metal and Fiber USA Invitational 1992, Craft Alliance, St. Louis (Missouri, Verenigde Staten)
1992 – Point of Departure, Joanne Rapp Gallery/the Hand and the Spirit, Scottsdale (Arizona, Verenigde Staten)
1992 – The Breadth of Metal, Sawhill Gallery, James Madison University, Harrisonburg (Virginia, Verenigde Staten)
1993 – Contemporary Jewelers: Nine Modern Masters, Habitat/Shaw Gallery, Farmington Hills (Michigan, Verenigde Staten)
1993 – Contemporary Jewelry 1964-1993, Selected Works, Helen Williams Drutt Collection, The Arkansas Art Center, Little Rock (Arkansas, Verenigde Staten)
1993 – From our Vaults to the Studio: New Work by Craft Artists in the Wustum Collection, Charles A. Wustum Museum of Art, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
1993 – Gold and Silver, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1993 – Metal ’93 Invitational, Tower Fine Arts Gallery, The College at Brockport, State University of New York (Verenigde Staten)
1993 – Poetic Objects: Contemporary American Jewelry, Chapman Friedman Gallery, Louisville (Kentucky, Verenigde Staten)
1993 – Sculptural Concerns: Contemporary American Metalworking, Contemporary Arts Center, Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten) (reizende tentoonstelling)
1993 – Tales and Traditions: Storytelling in Twentieth-Century American Craft, Whatcomb Museum of History and Art, Bellingham (Washington, Verenigde Staten) (reizende tentoonstelling)
1993 – Ten American Jewelers, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1994 – A Moveable Feast 1964-1993, Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Oostende (België)
1994 – A Moveable Feast: Helen Williams Drutt Collection 1964-1993, Stedelijk Museum, Amsterdam (Nederland) (1994 t/m 8 januari 1995)
1994 – In Review: Jewelry by Eleanor Moty, Northern Iowa University Gallery of Art, Cedar Falls (Verenigde Staten)
1994 – Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt, Museum Bellerive, Zürich (Zwitserland) (10 februari 1994 t/m 1 mei 1994)
1995 – Crossing Boundaries, Contemporary Jewelry: America, Europe, Australia, Gallery I/O, New Orleans (Louisiana, Verenigde Staten)
1995 – First International Metal Art Workshop/Seminar Exhibition, Museum of Art, Won Kwang University, Ik San (Zuid-Korea)
1995 – Gold and Silver, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1995 – One of a Kind: American Art Jewelry Today, Milagros Gallery, San Antonio (Texas, Verenigde Staten)
1995 – Twelve Modern Masters, Habitat/Shaw Gallery, Pontiac (Michigan, Verenigde Staten)
1996 – Craft Artists from the Collection of Robert L. Pfannebecker, Hershey Museum, Hershey (Pennsylvania, Verenigde Staten)
1996 – Heritage and Diversity, Montgomery College Art Gallery, Rockville (Maryland, Vereigde Staten)
1997 – Centennial Metals, Society of Arts and Crafts, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
1997 – Eleanor Moty, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
1997 – Formulations: Metalwork since 1950, Reece Museum, East Tennessee State University, Johnson City (Verenigde Staten)
1998 – Explorations: An Invitational Exhibit of Forms in Metal, University Art Gallery, Cal Poly University, San Luis Obispo (Californië, Verenigde Staten)
1998 – Gold and Silver, American Craft Museum, New York (Verenigde Staten)
1999 – Seoul International Metal Arts Invitational Exhibition, Seoul Arts Center, Seoul (Zuid-Korea)
1999 – The Art of Adornment, Evansville Museum of Arts and Science, Evansville (Indiana, Verenigde Staten)
2000 – Marked by the Media: An Exhibition of Contemporary Jewelry, Bruce Gallery, Edinboro University, Edinboro (Pennsylvania, Verenigde Staten)
2000 – New Work – Eleanor Moty, Perimeter Gallery, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
2000 – The Fine Art of Metal: Invitational Exhibition, Montgomery College Art Gallery, Rockville (Maryland, Verenigde Staten)
2002 – View from the West, Helen Copeland Gallery, School of Art, Montana State University, Bozeman (Verenigde Staten)
2003 – Jewels and Gems, Renwick Gallery, Smithsonian American Art Museum, Washington (Verenigde Staten)
2005 – .925 + Ingenuity = Art Jewelry, Society of Arts and Crafts, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
2006 – Metalsmiths and Mentors: Fred Fenster and Eleanor Moty, Chazen Museum of Art, University of Wisconsin-Madison (Verenigde Staten)
2007 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt CollectionMuseum of Fine Arts, Houston, Houston (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Mint Museum of Craft+Design, Charlotte (Verenigde Staten)
2008 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Renwick Gallery, Washington (Verenigde Staten)
2008 – Women of Metal, Crossman Gallery, Greenhill Center of the Arts, University of Wisconsin-Whitewater (Verenigde Staten)
2009 – Metals/Jewelry/CAD-CAM Master of Fine Arts Alumni Exhibition, 1969-2009, Stella Elkins Tyler Gallery, Tyler School of Art, Temple University, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
2009 – Ornament as Art: Avant-Garde Jewelry from the Helen Williams Drutt Collection, Tacoma Art Museum (TAM), Tacoma (Washington, Verenigde Staten)
2010 – 20/20 Alumni Metals Invitational Exhibition, School of Art + Design, University of Illinois, Urbana-Champaign (Verenigde Staten)
2010 – Jewelry by Artists in the Studio 1940-2000, The Daphne Farago Collection, Museum of Fine Arts Boston, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten)
2012 – Master Metalsmith: Eleanor Moty, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (7 september 2012 t/m 2 december 2012)
2013 – Signs of Life, Facèré Jewelry Art Gallery, Seattle (Washington, Verenigde Staten)
2014 – Gifts from America: 1948-2013, Hermitage, Sint-Petersburg (Rusland)
2014 – Invitational Exhibition, Atelier Munsteiner, Stipshausen (Duitsland)
2014 – Invitational Exhibition, Neuwied (Duitsland)
2014 – Multiple Exposures, Jewelry and Photography, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
2015 – New Acquisitions: Contemporary Art Jewelry, Racine Art Museum, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
2016 – Duets: RAM Pairs Contemporary Craft Artists, Racine Art Museum, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
2016 – Jewelry & Gioiello, Museo del Gioiello, Vicenza (Italië)
2016 – Precious Metals: Shining Examples from RAM’s Collection, Racine Art Museum, Racine (Verenigde Staten) (19 juni 2016 t/m 2 oktober 2016)
2017 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten) (17 november 2017 t/m 28 mei 2018)
2018 – Jewelry of Ideas: Gifts from the Susan Grant Lewin Collection, SCAD Museum of Art, Savannah (Georgia, Verenigde Staten) (4 oktober 2018 t/m 13 januari 2019)
2018 – Works from America, Galerie Wittenbrink, München (Duitsland)
2019 – Mastery in Jewelry & Metals: Irresistible Offerings, Gallery 2052, Chicago (Illinois, Verenigde Staten)
2019 – Treasure Trove, Racine Art Museum, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten)
2020 – 45 Stories in Jewelry: 1947 to Now, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)
2020 – Invisible City: Philadelphia and the Vernacular Avant-garde, 1956-1976, University of the Arts and Art Alliance, Philadelphia (Pennsylvania, Verenigde Staten)
2022 – Quiet Elegance: The Jewelry of Eleanor Moty, Racine Art Museum, Racine (Wisconsin, Verenigde Staten) (17 augustus 2022 t/m 28 januari 2023)

Prijzen (selectie)
1974 – American Welding Society Award
2012 – Master Metalsmith, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten)
2016 – Wisconsin Visual Arts Achievement Award, Museum of Wisconsin Art, West Bend (Verenigde Staten)
2020 – Lifetime Achivement Award, Society of North American Goldsmiths (SNAG)

Opdrachten (selectie)
1987 – broche voor Oppi Untracht, die in 1998 werd geëerd met de Lifetime Achievement Award, Society of North American Goldsmiths (SNAG)

Bibliografie (selectie)
Barten, S., Dormer, P. en Drutt, H., (1994) Schmuck unserer Zeit 1964-1993, Sammlung Helen Williams Drutt. Zürich: Museum Bellerive. OCLC 216920614
Baumann, C., Gentille, T., Grant Lewin, S. en Ilse-Neuman, U. (2017) Jewelry of Ideas, The Susan Grant Lewin Collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905122
Cummins, S., Skinner, D. en Strauss, C. (2020) In Flux: American Jewelry and the Counterculture. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 3897905973
Doornbusch, E. (7 mei 2021) Boekbespreking Quiet Elegance, The Jewelry of Eleanor Moty. hedendaagsesieraden.nl.
Drutt, H., Drutt, M. en Pepich, W. (2020) Quiet Elegance, The Jewelry of Eleanor Moty. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906082
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Moty, E. (13 april 2015) In Memory of J. Fred Woell. Art Jewelry Forum.

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/05/04/eleanor-h-moty/ ‎

Geef een reactie