Danish Jewellery Box, Zeitgenössisches Schmuckdesign

Anne Lahn, Flower Flashy Girl, broche, 2018. Foto Dorthe Krogh, koper, email, staal, zilver
Anne Lahn, Hairy Powerpose Girl, broche, 2018. Foto Dorthe Krogh
Anne Lahn, Flower Flashy Girl, broche, 2018. Foto met dank aan MAKK, Dorthe Krogh©

Danish Jewellery Box, Zeitgenössisches Schmuckdesign was en is een tentoonstelling van 13 maart 2021 t/m 1 augustus 2021 in Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK) te Keulen (Duitsland) met werk van hedendaagse sieraadontwerpers. De expositie is opgebouwd rond de collectie van Statens Kunstfond, de Deense nationale collectie. Als gevolg van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus opende de tentoonstelling in Keulen (Duitsland) later dan gepland. In 2020 was de expositie te zien in Staatliche Antikensammlungen te München (Duitsland). De opzet van deze tentoonstelling was anders dan die in Keulen (Duitsland). Beide musea hebben in samenwerking met Mette Saabye een eigen publicatie over de tentoonstelling uitgebracht.

Danish Jewellery Box
De eerste tentoonstelling rond de Deense collectie in Duitsland opende in 2020 in München (Duitsland) om de jubilerende vriendschap tussen Denemarken en Duitsland op te luisteren. In deze expositie, gecureerd door Florian Knauß en sieraadontwerper Mette Saabye, waren de sieraden uit Denemarken opgesteld naast uiteenlopende voorwerpen uit de (Griekse) oudheid. In München (Duitsland) droegen medewerkers van de Staatliche Antikensammlungen sieraden uit de Deense collectie.

In de catalogus van de Münchner tentoonsteling voeren de curatoren Saabye en Knauß een gesprek over de verschillen tussen hedendaagse sieraden en die uit de oudheid. Een van de besproken verschilen is dat in de moderne tijd meer nadruk ligt op originaliteit. In de oudheid dienden sieraden meer om uit te dragen bij welke groep je hoorde of welke status je bezat. De tentoonstelling was opgebouwd rond verschillende thema’s: verleden en heden, symmetrie en ritme, goden en mythen, bijeenkomsten en gebruiken, liefde en oorlog, vrouwen en dagelijks leven, lichaam en beweging, Dionysos en extase, macht en vrouwen, vorm en functie, traditie en innovatie, waardevolle en alternatieve materialen en ten slotte schatten en status.

De tentoonstelling in Keulen (Duitsland) is gecureerd door MAKK directeur Petra Hesse en Saabye. Aanvankelijk was de opening van deze tweede tentoonstelling in MAKK op 26 november 2020 gepland, maar als gevolg van de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is dat afgelast. De opening heeft uiteindelijk online op 12 maart plaatsgevonden en werd verricht door de burgemeester van Keulen (Duitsland) Henriette Reker.

Het Deense Statens Kunstfond is op 27 mei 1964 als stichting in het leven geroepen om Deense kunstenaars te ondersteunen. Ook is de stichting bedoeld om Deense burgers over de kunstenaars en hun werk te informeren. De stichting verzamelt vanaf 1974 werk uit verschillende disciplines om Deense kunstenaars te promoten en hun zichtbaarheid te vergroten. Een ander doel is de kunsten te democratiseren.

Vanaf 2007 kunnen Deense burgers stukken uit de collectie sieraden lenen voor officiële gelegenheden. Dit concept, Vores Smykker, gaat uit van het gegeven dat sieraden in principe zijn gemaakt om te worden gedragen en niet zijn bedoeld om in een vitrine te liggen, hangen of staan. Anno 2021 bestaat de verzameling sieraden uit circa 350 objecten.

Op de tentoonstelling in Keulen (Duitsland) worden naast stukken uit de verzameling van Statens Kunstfond ook sieraden uit de collectie van MAKK tentoongesteld. Op de tentoonstelling in MAKK zijn ongeveer 200 sieraden te zien die een periode van zo’n vijftig jaar beslaan. Van de deelnemende kunstenaars zijn er 59 afkomstig uit Denemarken.

De sieraden in Keulen (Duitsland) worden gepresenteerd rond verschillende thema’s: Körper & Schmuck, Tradition & Innovation, Alternative Materialien, Form & Funktion, Status & Macht, Ritual & Fetisch, Humor & Sarkasmus, Dekoration & Konzept, Erzählung & Abstraktion, Illusion & Realität, Raum & Bewegung en Identität & Diversität.

Gepresenteerde sieraadontwerpers Statens Kunstfond
Knud Erik Andersen (MAKK)
Hanne Bay Lührssen (MAKK)
Hanne Behrens (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Jørgen Bindesbøll (MAKK)
Palle Bisgaard (MAKK)
Claus Bjerring (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Helle Bjerrum (MAKK)
Katrine Borup (MAKK)
Margaret Bridgwater (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Kim Buck (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Marc Bjørn Carlsson (MAKK)
Marie-Louise Christensen (MAKK)
Kirsten Clausager (MAKK)
Annette Dam (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Agnete Dinesen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Karen Fly (Staatliche Antikensammlungen)
Kasia Gasparski (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Arje Griegst (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Irene Griegst (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Louise Grønlykke (Staatliche Antikensammlungen)
Castello Hansen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Torben Hardenberg (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Helen Clara Hemsley (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Karen Ihle & Jens Eliasen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Ole W. Jacobsen (Staatliche Antikensammlungen)
Ulrik Jungersen (Staatliche Antikensammlungen)
Kaori Juzu (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Malene Kastalje (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Jytte Kløve (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Henning Koppel (MAKK)
Anette Kræn (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Eva Dora Lamm (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Jan Lohmann (MAKK)
Helle Løvig Espersen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Anne C. Manna (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Gerda & Nikolai Monies (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Pernille Mouritzen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Peder Musse (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Mikala Naur (MAKK)
Karina Noyons & Inge Lindqvist (MAKK)
Ole Bent Petersen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Camilla Prasch (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Kamilla Ruberg (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Mette Saabye (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Birte Stenbak (Staatliche Antikensammlungen)
Per Suntum (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Thorkild Thøgersen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Trine Trier (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Ingomar Vangsgaard (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Mette Vivelsted (MAKK)
Josephine Winther (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)

Gepresenteerde sieraadontwerpers MAKK 2021 (19)
Friedrich Becker
Gerda & Leopold Breuer
Peter Chang
Johanna Dahm
Karl Fritsch
Herman Hermsen
Falco Marx
Wilhelm Mattar
Robert Lee Morris
Eva Renée Nele
Wendy Ramshaw
Hildegard Risch
Dieter Roth
Bernhard Schobinger
Peter Skubic
Albert Sous
Susanne Sous
Elisabeth Treskow
Freddy Wolfers

Sieraadontwerpers in bruikleen
Nikolai Appel (Staatliche Antikensammlungen)
Katrine Borup (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Kim Buck (Staatliche Antikensammlungen)
Christine Bukkehave (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Janne Krogh Hansen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Marie-Louise Kristensen (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Anne Lahn (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Jytte Løppenthin (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Nanna Obel (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Karen Pontoppidan (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Josefine Rønsholt Smith (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Hongxia Wang (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Josephine Winther & Gitte Nygård (MAKK, Staatliche Antikensammlungen)
Lene Wolfers (Staatliche Antikensammlungen)

Tentoonstellingen (2)
2020 – Werke und Tage / Works and Days, Staatliche Antikensammlungen, München (Duitsland) (10 maart 2020 t/m 30 augustus 2020)
2021 – Danish Jewellery Box, Zeitgenössisches Schmuckdesign, Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK), Keulen (Duitsland) (13 maart 2021 t/m 1 augustus 2021)

Bibliografie (selectie)
Danish Jewellery Box, Zeitgenössisches Schmuckdesign (2020). Keulen: MAKK.
Knauß, F. en Saabye, M. (2020) Werke und Tage, die Schmuckkollektion der Staatlichen Kunststiftung Dänemarks in den Antikensammlungen, Works and days. München: Staatliche Antikensammlungen und Glyptothek. ISBN 9783933200280

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/04/20/danish-jewellery-box-zeitgenossisches-schmuckdesign/

Geef een reactie