Jorge Vieira

Jorge Vieira da Silva, hek, Lissabon, 1997. Foto Neil, metaal
Jorge Vieira da Silva, hek, Lissabon, 1997. Foto Neil, metaal
Jorge Vieira da Silva, hek, Lissabon, 1997. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Neil, CC BY 2.0

Jorge Ricardo da Conceição Vieira (Lissabon (Portugal), 16 november 1922 – Évora (Portugal), 1998) was onder meer actief als beeldhouwer, docent en sieraadontwerper. Vanaf 1982 woonde en werkte hij in Estremoz (Portugal).

Biografie
Op 16 november 1922 werd Vieira geboren aan Rua Teófilo te Lissabon (Portugal). Hij was de zoon van Alice Vieira en Anibal Vieira. Zijn vader zorgde ervoor dat Vieira een kunstopleiding ging volgen.

Naast beeldhouwwerken vervaardigde Vieira in de loop van zijn carrière ook sieraden van materialen als terra cotta en zilver. Deze sieraden verhielden zich tot de ontwikkelingen op internationaal gebied, maar circuleerden onopgemerkt en ongezien in kleine kring rond de kunstenaar.

Naast allerlei andere zaken verzamelde Vieira ook sieraden. Het is bekend dat hij in de negentiger jaren een ring van Alberto Gordillo heeft gekocht. Ook had Vieira een negentiende-eeuwse ring met een kever en een Afrikaanse ring.

Beeldhouwer Noémia Cruz (1948) heeft laten weten dat Vieira voor haar verschillende sieraden heeft gemaakt. Ook maakte hij ter gelegenheid van de opening van het Estoril Sol Hotel in de vijftiger jaren een lachende zon die als broche of als manchetknoop kon worden gedragen.

In 1995 opende in Beja (Portugal) Casa de las Artes Jorge Vieira. Datzelfde jaar vond in het Museo de Chiado te Lissabon (Portugal) een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Vieira plaats.

Lachende zonnen duiken op in het gehele oeuvre van Vieira. Tijdens zijn leven zijn zijn sieraden nooit tentoongesteld.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Noémia Cruz

Tentoonstellingen (selectie)
1968 – Joalharia e Pintura, Galeria Dinastia, Lissabon (Portugal)
1995 – Museo de Chiado, Lissabon (Portugal)
2019 – Contemporary Jewellery in Portugal/Joalharia Contemporânea em Portugal, Museu Calouste Gulbenkian, Lissabon (Portugal) (19 juli 2019 t/m 16 september 2019)

Bibliografie (selectie)
Filipe C. (2019) Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905658

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/04/12/jorge-vieira-da-silva/

Geef een reactie