Wallis Simpson

Wallis Simpson, portret, halssieraad
Wallis Simpson, portret, halssieraad
Wallis Simpson. Foto met dank aan Wikimedia Commons, publiek domein (CC0 1.0)

Bessie Wallis Warfield (Wallis Simpson) (Blue Ridge Summit (Pennsylvania, Verenigde Staten), 19 juni 1896 – (Parijs (Frankrijk), 24 april 1986) bezat een verzameling sieraden. Ze was aanvankelijk de minnares, maar al gauw de echtgenoot van Edward VIII.

Biografie
Warfield was getrouwd met Earl Spencer jr. van 1916 tot en met 1927. Daarna was ze de maîtresse van de Amerikaanse zakenman Ernest Simpson, die van zijn vrouw scheidde om met Warfield te kunnen trouwen. Ze emigreerden naar het Verenigd Koninkrijk. In 1936 scheidde Warfield van haar tweede echtgenoot. Warfield maakte al gauw kennis met de Britse kroonprins Edward. Hun liefdesrelatie nam rap een aanvang en Edward overlaadde haar al gauw met sieraden. Andersom schonk ook Simpson kostbare voorwerpen aan Edward.

Het Britse hof was niet gecharmeerd van een Amerikaanse gescheiden vrouw die niet van adel was. De wet en de Anglicaanse kerk stonden niet toe dat de Britse koning zou trouwen met een gescheiden vrouw van wie de voormalige echtgenoten nog leefden. Edward had in 1936 de troon bestegen. Hij wilde echter geen koning blijven zonder de vrouw waarvan hij hield als echtgenoot aan zijn zijde. Na het aftreden van Edward als koning woonde Simpson met Edward in Neuilly (Frankrijk), nabij Parijs (Frankrijk).

Iconisch is het sieraad Zip van Van Cleef & Arpels uit 1950, dat zowel als halssieraad maar ook als armband kan worden gedragen. Aanvankelijk werd de rits alleen gebruikt in uniformen in de luchtvaart en bij de marine. Toen de uitvinding eind twintiger jaren van de twintigste eeuw ook zijn intrede in de mode deed stelde de Simpson aan Renée Puissant van Van Cleef & Arpels voor een sieraad met rits te vervaardigen. In deze video wordt verteld over het legendarische ontwerp (4:43 min).

De Duke of Windsor wilde niet dat de juwelen die Simpson droeg na haar dood door een ander zouden worden gedragen. Zou Simpson eerder sterven dan de Duke of Windsor dan zouden alle stenen uit de sieraden worden gehaald. Edward stierf echter eerder dan Simpson en zo kon het toch gebeuren dat bijvoorbeeld de actrice Elizabeth Taylor en Kelly Klein de sieraden van Simpson droegen.

Voor de Engelse koninklijke familie bleef Simpson persona non grata tot aan haar dood.

De sieraden van Simpson werden geveild bij Sotheby’s in Genève (Zwitserland) op 2 en 3 april 1987.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Suzanne Belperron
Cartier
Van Cleef & Arpels
Jean Dinh Van (Cartier)
David Webb
Harry Winston

Bibliografie (selectie)
Amnéus, C., MacPhàrlain, A., Peltason, R., Ransome Wallis, R. en Triossi, A. (2020) Simply brilliant, artist-jewelers of the 1960s and 1970s. Lewes: D Giles Limited. ISBN 9781911282525
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Leeuwen, S. van (27 februari 2022) Dierbaar. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/03/27/wallis-simpson/

Geef een reactie