Tiff Massey

Tiff Massey, 2019. Foto re:publica, portret
Tiff Massey, 2019. Foto re:publica, portret
Tiff Massey, 2019. Foto met dank aan Wikimedia Commons, re:publica, CC BY-SA 2.0

Tiff Massey (Detroit (Michigan, Verenigde Staten), 1982) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, beeldhouwer, performancekunstenaar en (gast)docent. Zij woont en werkt in Detroit (Michigan, Verenigde Staten).

Biografie
Massey groeide op in het noordwesten van de buurt Bagley in Detroit (Michigan, Verenigde Staten) van de jaren tachtig en negentig in een familie die veel gaf om persoonlijke luxe zoals auto’s en kleding. Van jongs af aan besteedt Massey veel aandacht aan haar voorkomen. Haar, nagels, bril en kleding worden met zorg gekozen en gestyled. Ook tooide Massey zich al van jongs af aan met opvallende sieraden, vaak zelf gemaakt.

Massey studeerde biologie aan Eastern Michigan University en is ook opgeleid aan de afdeling Metalsmithing aan Cranbrook Academy of Art in Bloomfield Hills (Verenigde Staten) en aan Michigan State University. Ze was de eerste Zwarte vrouw die een graad behaalde aan de afdeling Metalsmithing.

Massey werkt interdisciplinair, ze vervaardigt autonome sculpturen en draagbare sculpturen in combinatie met performances en muziek. Ze is geïnspireerd door de hip-hopcultuur uit de jaren tachtig. Deze clip (1:00 min) uit 2018 toont werk van Massey.

In haar leven en werk zoekt Massey actief naar manieren om de Zwarte gemeenschap te laten floreren. Zo zet zij zich in voor de realisering van een kunstopleiding in de buurt Bagley in Detroit (Michigan, Verenigde Staten). In 2017 kocht zij een bowlingcentrum om daar het onderwijsinstituut in op te zetten met de naam Blackbrook, bedoeld om meer mogelijkheden te scheppen voor de Zwarte gemeenschap.

Sieraden van Massey zijn opvallend groot en geven iets aan de drager. De spoel is een regelmatig terugkerend beeldelement. Door zich te tooien met een ring, oorsieraden of een halssieraad van Massey voelen dragers zich vaak groter en sterker. Zelf zegt Massey daarover: “Jewelry isn’t jewelry unless it’s activated by a body.

Massey maakt ook installaties met uitvergrote sieraden. De sieraden zijn soms zo groot dat je erdoorheen kunt lopen: een sieraad als architectuur.

In 2019 won Massey met haar projectvoorstel Get Big de tweede Susan Beech Mid Career Grant. Tijdens de prijsuitreiking op de Internationale Handwerksmesse in München (Duitsland) in maart 2019 riep Massey de organisatie van Schmuck op een diverser beleid te voeren. De Afrikaanse diaspora, (institutioneel) racisme en haar eigen ervaringen op dit gebied vormen een belangrijke drijfveer in haar werk.

In de Keeler Gallery van het Metal Museum in Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) was in 2021 een solotentoonstelling met installaties en ander (draagbaar) werk van Massey.

Sieraden van Massey werden en worden gepresenteerd door onder meer Caroline Van Hoek en Ornamentum Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museum of Fine Arts, Houston, Houston (Texas, Verenigde Staten)

Tentoonstellingen (selectie)
2012 – Butcher, Baker, CandlestickmakerCaroline Van Hoek, Brussel (België)
2015 – Beijing International Contemporary Metal & Jewelry Art Exhibition 2015, China Millenium Monument World Art Museum, Beijing (China)
2018 – Say it Loud, Detroit’s Library Street Collective Gallery, Detroit (Michigan, Verenigde Staten)
2021 – Jewelry Box, Muskegon Museum of Art, Muskegon (Michigan, Verenigde Staten) (11 november 2021 t/m 20 februari 2022)
2021 – Tributaries: Tiff Massey | Bling, Metal Museum, Memphis (Tennessee, Verenigde Staten) (24 juli 2021 t/m 25 september 2021)
2021 – Up in Smoke, Ornamentum Gallery, Hudson (Verenigde Staten) (1 januari 2021 t/m 31 januari 2021)

Prijzen (selectie)
2019 – Susan Beech Mid Career Grant

Opdrachten (selectie)
2021 – kunstwerk voor Charlotte Mecklenburg Library, Mecklenburg County (North Carolina, Verenigde Staten)

Residencies (selectie)
2014 – Cycle 8, Red Bull House of Art, Detroit (Verenigde Staten)
2016 – Volterra-Detroit Artist in Residence, Volterra (Italië)
2017 – Ideas City Arles, Arles (Frankrijk)
2019 – Red Bull Arts Detroit, Detroit (Verenigde Staten)

Bibliografie (selectie)
Artist Tiff Massey Awarded the Coveted Susan Beech Grant (11 maart 2019). Art Jewelry Forum.
Gruijter, V. de (9 februari 2022) Decolonise Contemporary Jewellery, deel 1. SieradenMuze.
Voon, C. (29 juli 2021) Owning It, Detroit metal artist Tiff Massey knows no bounds and is only creating bigger for herself and her community. American Craft Council.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/03/08/tiff-massey/

Geef een reactie