ROCKstars Idar-Oberstein

ROCKstars, boekomslag met broche Cameo door Erica Jordan, 2020
ROCKstars, boekomslag met broche Cameo door Erica Jordan, 2020
ROCKstars, boekomslag met broche Cameo door Erica Jordan, 2020. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers©

ROCKstars Idar-Oberstein is een tentoonstelling met catalogus met werk van sieraadontwerpers afkomstig van Hochschule für Angewandte Wissenschaft/Trier University of Applied Science. De publicatie (uitgegeven door arnoldsche Art Publishers) en expositie zijn tot stand gekomen in samenwerking met de jubilerende firma Schütt uit Pforzheim (Duitsland). De tentoonstelling die in 2020 bij Schütt opende werd gecureerd door David Fischer (Schütt) en Theo Smeets (Hochschule für Angewandte Wissenschaft/Trier University of Applied Science). Door de coronacrisis is de tentoonstelling verlengd tot en met 18 juli 2021.

Geschiedenis
Ter gelegenheid van het 130-jarige bestaan van de firma Schütt ging het familiebedrijf de samenwerking met de Hochschule für Angewandte Wissenschaft/Trier University of Applied Science aan en nodigde (oud)studenten uit in het bedrijf te exposeren. De tentoongestelde sieraden dateren van 2015 tot en met 2020. In de diverse stukken wordt de betekenis van steen onderzocht. Een van de (pluriforme) conclusies is dat steen een universele drager van betekenis is, in alle culturen.

De catalogus bevat na een inleiding geschreven door Theo Smeets foto’s van sieraden: sommige gedragen door een model, andere sieraden zijn als object tegen een witte achtergrond gefotografeerd. Op de bladzijden rechts staan geheel rechts aan de lange zijde van de rand door de foto heen allerlei woorden in het Duits en Engels opgesomd. De steekwoorden kwamen naar voren als antwoord van de studenten op de vraag van Ute Eitzenhöfer (Hochschule für Angewandte Wissenschaft/Trier University of Applied Science) en Smeets wat steen betekent en waarom ermee wordt gewerkt. De namen van de aan de tentoonstelling deelnemende studenten staan ertussen.

Deelnemers (37)
Vesal Bahmaninik
Ana Bellagamba
Margherita Berselli
Ana Catalina Brenes
Miriam Copícová
Tamia Dellinger
Carolin Denter
Patrícia Domingues
Peter Dvorak
Nicolás Estrada
Natascha Frechen
Pia Groh
Susie Heuberger
Levan Jishkariani
Erica Jordan
Nikita Kavryzhkin
Nga Ching Ko
Typhaine Le Monnier
Sihui Li
Tianyi Liang
Franziska Lusser
Dot Melanin
Felicia Mülbaier
Gina Nadine Müller
Julia Obermaier
Jiun-You Ou
Kika Rufino
Constanza Salinas
Dana Seachuga
Franziska Seilern-Aspang
Jekaterina Smirnova
Anna Storck
Edu Tarín
Valérie Wagner
Luisa Werner
Pei Wu
Vanessa Zöller

Tentoonstellingen (selectie)
2020 – ROCKstars Idar-Oberstein, Schütt, Pforzheim (Duitsland) (5 november 2020 t/m 18 juli 2021)

Bibliografie (selectie)
Eitzenhöfer, U. en Smeets, T. (2021) Rockstars Idar-Oberstein. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906228

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/02/19/rockstars-idar-oberstein/

Geef een reactie