William Clark

William Clark, Police State Badge, broche, 1969. Collectie Museum of Arts and Design, 2012.20. Foto John Bigelow Taylor, zilver, goud
William Clark, Police State Badge, broche, 1969. Collectie Museum of Arts and Design, 2012.20. Foto John Bigelow Taylor, zilver, goud
William Clark, Police State Badge, broche, 1969. Collectie Museum of Arts and Design, 2012.20. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers, John Bigelow Taylor©

William Clark (St. Louis (Missouri, Verenigde Staten), 1942) was en is onder meer actief als sieraadontwerper en beeldhouwer.

Biografie
De vader van Clark was werkzaam in de oliewinning en het gezin verhuisde regelmatig. Ook woonden ze een tijd lang in Saoedi-Arabië en daar maakte Clark kennis met sieraadontwerpen. Toen Clark 15 was remigreerde het gezin naar de Verenigde Staten.

Al op jonge leeftijd vervaardigde de dyslectische Clark zelf sieraden van stenen en metalen die hij goot. Oorsieraden verkocht hij aan kleine zaken in Bay Area (Californië, Verenigde Staten).

Na de afronding van de middelbare school ging Clark op zeventienjarige leeftijd in dienst bij de marine. Daarna volgde hij een opleiding aan Laney College in Oakland (Californië, Verenigde Staten) (1963-1965). Rond 1967 bezocht Clark enige tijd de afdeling sieraden van California College of Arts and Crafts (CCAC) in Oakland (Californië, Verenigde Staten). Hij had er kennisgemaakt met zowel studenten als docenten, wist zich geïnspireerd, maar was niet in staat collegegeld te betalen. Door de waarderingen die hij op de opleiding kreeg besloot hij als autodidact verder te gaan door zich aan het eind van de jaren zestig met een eigen studio te vestigen aan Forty-First Street in Oakland (Californië, Verenigde Staten). Hij exposeerde op lokale beurzen en tentoonstellingen.

Uit angst opnieuw opgeroepen te worden voor militaire dienst en om te kunnen werken met de Duitse sieraadontwerper Karl Stittgen (1930) vertrok Clark in 1971 naar Vancouver (Canada). Hij leerde er de interdisciplinaire performance- en textielkunstenaar Evelyn Roth (1936) kennen en ook de beeldhouwer en sieraadontwerper Bill Reid (1920-1998). Clark hield zich vanaf dat moment ook bezig met de vervaardiging van sculpturen.

Clark maakte samen met Viola Frey en Phillip Yost deel uit van de jury voor de tentoonstelling American Designer-Craftsmen, die in 1971 plaatsvond in Richmond Art Center te Richmond (Californië, Verenigde Staten).

Aan het begin van de jaren zeventig ging ook Clark op interdisciplinaire wijze te werk: hij integreerde dans met zijn sieraden. In de tweede helft van de zeventiger jaren stortte hij zich op het bouwen van huizen, schilderen en grafiek.

Sieraden van Clark zijn politiek geladen en spreken zich uit tegen de oorlog in Vietnam, onderdrukking en de verwoesting van het milieu. Daarnaast maakte hij sieraden, of draagbare objecten, die het menselijk lichaam sierden en de seksuele vrijheid vierden.

In zijn sieraden maakt Clark soms gebruik van objets trouvés. Sieraden van Clark werden en worden gepresenteerd door onder meer Velvet da Vinci.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Benjamin Lignel

Tentoonstellingen (selectie)
1973 – Palo Alto Art Center, Palo Alto (Californië, Verenigde Staten)
2017 – Medusa, Bijoux et tabousMusée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2020 – 45 Stories in Jewelry: 1947 to Now, Museum of Arts and Design (MAD), New York (Verenigde Staten) (14 februari 2020 t/m 24 januari 2021)

Bibliografie (selectie)
Cummins, S., Skinner, D. en Strauss, C. (2020) In Flux: American Jewelry and the Counterculture. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 3897905973
Doornbusch, E. (19 januari 2021) In Flux:  Is er iets veranderd in de Verenigde Staten? SieradenMuze.
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749
Gifford, B. (2020) Jewelry Stories: Highlights from the Collection 1947-2019. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906020

Links
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/02/17/william-clark/

Geef een reactie