Jürgen Bock

Jürgen Bock (Wuppertal (West-Duitsland), 1962) was en is onder meer actief als sieraadontwerper, docent en tentoonstellingsmaker.

Biografie
Bock is opgeleid in Keulen ((West-)Duitsland) (1985-1992), waar hij les kreeg van onder anderen Peter Skubic.

In de negentiger jaren ging Bock als assistent van Peter Skubic naar Lissabon (Portugal). Skubic verzorgde er een drukbezochte workshop in samenwerking met Galeria Contacto Directo in het Goethe-Institut. Bock besloot in Lissabon (Portugal) te blijven.

De eerste jaren in Portugal werkte Bock nauw samen met de galerie en opleiding Galeria Contacto Directo. Hij gaf er les en maakte er een tentoonstelling.

Bock is samen met Ezequiel Coelho, Guta, Maria de Luz Moita, Filomeno Pereira de Sousa en Cristina Silva een van de oprichters van Associação de Joalharia Contemporânea.

Vanaf 2005 geeft Bock regelmatig les in Zweden. Ook is hij regelmatig in Senegal, waar hij samenwerkt met schrijver en fimmaker Manthia Diawara. Samenwerken doet Bock veel, onder meer met Harun Farocki, Peter Friedl en Allan Sekula.

Bock was directeur van de Portugese Associação Maumaus – Centro de Contaminação Visual. De associatie werd opgericht in 1992 met als doel kennis en debat over hedendaagse kunst te bevorderen, juist ook om de vigerende kunsten te dekoloniseren. De expositieruimte Lumiar Cité is aan het opleidingsinstituut verbonden.

In zijn werk onderzoekt en bevraagt Bock de modus operandi van zowel kunstenaars als de eraan verwante instituties.

Werk in openbare collecties (selectie)
Dallas Museum of Art, Dallas (Verenigde Staten)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
Österreichisches Museum für angewandte Kunst (MAK), Wenen (Oostenrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Inge Asenbaum
Peter Skubic

Tentoonstellingen (selectie)
1991 – Instalação, Galeria Contacto Directo, Lissabon (Portugal) (oktober 1991)
1993 – Joalharia Contemporânea, Centro Cultural da Malaposta, Olival Basto, Loures (Portugal) (24 juni 1993 t/m 6 juli 1993)
1994 – Jóias de Amigos, Artefacto 3, Lissabon (Portugal) (juni 1994)

Prijzen (selectie)
1988 – Massana Jewellery Prize

Bibliografie (selectie)
Filipe C. (2019) Contemporary Jewellery in Portugal, From the avant-garde of the 1960s to the early 21st Century. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905658
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Hout, M.J. van den (1989) Kammen. Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 9073124018
Machado C. Living in: Jürgen Bock, on the Inverted Pyramid. Umbigo.

Links
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2021/02/05/jurgen-bock/ ‎

Geef een reactie