Edgardo Mannucci

Edgardo Mannucci (Fabriano (Italië), 10 juni 1904 – Arcevia (Italië), 21 november 1986) was onder meer actief als beeldhouwer, goudsmid, docent en sieraadontwerper. Hij woonde en werkte in Rome (Italië) en Arcevia (Italië).

Biografie
De beginselen van de beeldhouwkunst kreeg Mannucci al op jonge leeftijd mee in de marmerwerkplaats van zijn vader. In 1927 vertrok hij naar Rome (Italië). Hij ging daar aan de slag in de werkplaats van de eveneens uit Fabriano afkomstige beeldhouwer Quirino Ruggieri. Al gauw trouwde Mannucci met diens dochter.

Eind veertiger jaren maakte Mannucci zijn eerste sieraad op verzoek van de puissant rijke Thompson die hem vroeg een zetting te ontwerpen voor een medaille van de hand van Pablo Picasso. Vervolgens benaderde Mario Masenza Mannucci voor de vervaardiging van sieraden en niet lang daarna werd hij opgemerkt door Palma Bucarelli, die Mannucci uitnodigde deel te nemen aan de Wereldtentoonstelling in Montréal (Canada) in 1967. Ook werden Mannucci’s sieraden tentoongesteld in de Galleria d’Arte Moderna te Rome (Italië). Mannucci maakte sieraden van materialen als goud, zilver, turkoois en koraal.

In de vijftiger jaren was Mannucci eveneens actief als docent op verschillende instituten in zowel Rome (Italië) als in Le Marche (Italië). Hij wordt wel gezien als de grondlegger van de Scuola delle Marche, waarvan onder anderen Giorgio Facchini en Alberto Giorgi deel uitmaakten.

Sieraden van Mannucci werden en worden gepresenteerd door onder meer Didier Ltd.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Mevrouw G. David Thompson

Tentoonstellingen (selectie)
1967 – Moderne juwelen door schilders en beeldhouwers, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam (Nederland) (6 juli 1967 t/m 13 augustus 1967)
1967 – Jewelry by Contemporary Painters and Sculptors, Museum of Modern Art (MOMA), New York (Verenigde Staten) (3 oktober 1967 t/m 6 oktober 1967)
1967 – Moderner Schmuck von Malern und Bildhauern, Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Darmstadt (Duitsland) (19 mei 1967 t/m 25 juni 1967)
1967 – Wereldtentoonstelling, Montréal (Canada)
2019 – Scultura Aurea, Palazzo Ducale, Urbino (Italië)

Bibliografie (selectie)
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094
Sabatello Neu, R. (1967) Moderner Schmuck von Malern und Bildhauern Moderne juwelen door schilders en beeldhouwers Jewelry by contemporary painters and sculptors. Darmstadt: Hessisches Landesmuseum. OCLC 965358923
Stroppiana, P. (2019) Scultura Aurea Gioielli d’Artista per un nuovo Rinascimento. Pistoia: Gli Ori. ISBN 9788873367680

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/11/25/edgardo-mannucci/ ‎

Geef een reactie