SMCK MAGAZINE #2 REBEL

Omslag SMCK #2, SCRATCH PAPER, 2020, Noémie Breil
Omslag SMCK #2, SCRATCH PAPER, 2020, Noémie Breil
Omslag SMCK #2, SCRATCH PAPER, 2020. Foto met dank aan SMCK, Noémie Breil©

SMCK MAGAZINE #2 REBEL is het tweede nummer van een online tijdschrift, waarin in interdisciplinaire en maatschappelijke context ruim aandacht is voor werk van sieraadontwerpers.

SMCK MAGAZINE #2 REBEL
De omslag schreeuwt je tegemoet: een collage van felle kleuren en tekst in verschillende fonts. In het tijdschriftenrek zal het ongetwijfeld goed opvallen. De kleurexplosie past misschien goed bij het thema Rebel, maar het is ook vermoeiend: waar kijk je naar in dit bonte geheel, waar gaat dit over? Gelukkig is de inhoudsopgave overzichtelijk en ook de rest van het tijdschrift is terughoudend vormgegeven. Geen afbeeldingen die groter of kleiner worden en geen van kleur verschietende of andere knipperende afleidingen. De teksten zijn ook in visueel opzicht goed te lezen: een verademing temidden van al het visuele geweld dat steeds vaker van het beeldscherm afspat en mij doorgaans de leeslust doet vergaan.

Het tijdschrift is uitgegeven door Christoph Ziegler met Loukia Richards als hoofdredacteur en Diane Shugart als redacteur. De voorzijde van de omslag is ontworpen door Noémie Breil, de achterzijde is van de hand van Julien Tessier.

De inleidende editorial is geschreven door Loukia Richards en gaat over de spagaat waarmee sieraadontwerpers (en kunstenaars in het algemeen) moeten leven en werken: het artistieke scheppen en het commerciële slijten. Zonder drager (koper) en publiek is er als kunstenaar geen bestaansrecht.

Dan volgt een interview door Richards met een (kunstenaars)collectief uit Servië. De groep is ontstaan begin negentiger jaren toen Joegoslavië werd verscheurd door oorlog. Op guerilla-achtige wijze voerden (en voeren) kunstenaars en andere betrokkenen actie onder het motto “Kunst kan (en moet) de wereld helen.” Het collectief heeft vanaf 2012 de galerie Šok Zadruga Galerija in de stad Novi Sad (Servië) en steunt jonge kunstenaars. Jaarlijks worden zo’n 20 evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.

Razendinteressant om in dit interview te lezen over welke rol kunst kan spelen in oorlog en politiek. Dan rijst de vraag: kan kunst die politieke rol alleen pakken als democratische en sociale waarden in het gedrang komen?

Er staan meer lezenswaardige artikelen en interviews in het digitale blad, onder meer met de orthodox Joodse sieraadontwerper Daniel von Weinberger. Christoph Ziegler sprak Clemens Ritter von Wagner, eigenaar van Wagner Preziosen, een highend juwelierszaak in Berlijn (Duitsland). Hij cureerde de recente tentoonstelling Trash & Treasures, waarin de contrasten tussen het traditionele juwelierswerk (zijn habitat) en hedendaagse sieraden een hoofdrol speelden.

De Griekse schilder Manon Pana-Kairi (1931) vertelt over haar band met (olijf)bomen en over hoe de wereld(vrede) bomen nodig heeft. Ook is er een persoonlijk verhaal over antiek cultureel erfgoed en het verlies van een dierbare en schrijft Chris Kiseno over zijn doorlopend project in Colombia. Elke keer als in het land -een van de gewelddadigste ter wereld- een sociale leider wordt vermoord rijgt hij een nieuwe kraal in de vorm van een schedel aan een ketting. In 2019 heeft hij 111 kralen toegevoegd en dit jaar (2020) al meer dan 120.

De stijl van de vrij korte stukken is direct en immer geëngageerd. Prettig. Ook goed dat het tijdschrift meer dan alleen sieraden behandelt; het kent een wijds palet. Te vaak worden sieraden als geïsoleerde kunstdiscipline weggezet: zo niet hier en dat is fijn.

Bibliografie
SMCK MAGAZINE #2 REBEL (oktober 2020).

Links
• RKD Artists
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/11/06/smck-magazine-2/ ‎

Geef een reactie