Transit, Zeitgenössischer Schmuck aus Israël

Transit, Bayerischer Kunstgewerbeverein, 2013
Transit, Bayerischer Kunstgewerbeverein, 2013
Transit, Bayerischer Kunstgewerbeverein, 2013. Foto met dank aan Jürgen Eickhoff©

Transit, Zeitgenössischer Schmuck aus Israël was een reizende tentoonstelling in Duitsland met werk van sieraadontwerpers uit Israël. De expositie was op vier locaties te zien. Bij de tentoonstelling is een tweetalige (Duits en Engels) catalogus verschenen. Jürgen Eickhoff van Galerie Spektrum cureerde de tentoonstelling.

Geschiedenis
De catalogus begint met een voorwoord van Ran Yaakoby, medewerker van de Israëlische ambassade in Berlijn (Duitsland). Daarna volgen teksten van Jürgen Eickhoff en Iris Fishof.

Eickhoff onderzocht in de tentoonstelling in hoeverre hedendaagse sieraden uit Israël lokaal zijn te benoemen. Fishof beschrijft in haar bijdrage in de catalogus enkele gemeenschappelijke kenmerken van de kunstenaars. Een karakteristiek van de sieraadontwerpers is dat ze allemaal gebruik maken van hoofdzakelijk onedele materialen. Het landschap speelt als thema een hoofdrol, net als angst, oorlog, terreur en trauma.

De tentoonstelling gaf een overzicht van de actuele ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse sieraden in Israël in 2011. De meeste deelnemers aan de expositie zijn ook actief op andere gebieden zoals mode, vormgeving en beeldhouwkunst. Veel van de getoonde sieraden hebben een politieke lading.

Deelnemende sieraadontwerpers (17)
Anat Aboucaya
Shirly Bar
Attai Chen
Maya Dekel
Dana Hakim
Rory Hooper
Vered Kaminski
Gregory Larin
Einat Leader
Tehila Levi Hyndman
Ido Noy
Michal Oren
Galya Rosenfeld
Kobi Roth
Deganit Stern Schocken
Edda Vardimon Gudnason
Ella Wolf

Venues (4)
2012 – TRANSIT – Zeitgenössischer Schmuck aus Israel, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland) (15 juni 2012 t/m 12 augustus 2012)
2012 – Transit – Zeitgenössischer Schmuck aus Israel, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland) (15 maart 2012 t/m 3 juni 2012)
2012 – Transit – Zeitgenössischer Schmuck aus Israel, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (15 augustus 2012 t/m 8 oktober 2012)
2013 – Transit – Zeitgenössischer Schmuck aus Israel, Bayerischer Kunstgewerbeverein, München (Duitsland) (1 maart 2013 t/m 13 april 2013)

Bibliografie (selectie)
Eickhoff, J. (7 maart 2022) Von Jubilar zu Jubilar. hedendaagsesieraden.nl.
Eickhoff, J., Fishof, I. en Yaakoby, R. (2012) Transit, Zeitgenössischer Schmuck aus Israël / Contemporary Jewellery from Israël. ISBN 3924494525

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/11/03/transit-zeitgenossischer-schmuck-aus-israel/

Geef een reactie