Vers van de pers: Karl Fritsch Ruby Gold: levensgroot

Karl Fritsch, ring, 2020. Foto Erich Spahn, zilver, zirkonia, kunstglas

 

Karl Fritsch, ring, 2020. Foto Erich Spahn, zilver, zirkonia, kunstglas
Karl Fritsch, ring, 2020. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers, Erich Spahn©

Karl Fritsch: larger than life, kwam als eerste op toen ik dit nagelnieuwe boek in handen kreeg. Maar hedendaagsesieraden.nl wordt consequent geschreven in het Nederlands: vertaalwerk wordt overgelaten aan de google-translate tool, linksboven op elke pagina. Levensgroot, is het Nederlandse woord, maar dat heeft toch niet dezelfde klank als larger than life.

De publicatie is verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling van Fritsch in Galerie Zink te Seubersdorf (Duitsland), die is te zien van 12 september 2020 tot en met 18 oktober 2020.

Het boek toont tachtig ringen van Fritsch, allen tegen een zwarte achtergrond. De meeste daarvan zijn dit jaar vervaardigd, maar er zitten ook oudere stukken bij zoals een ring van zilver uit 1993 en een ring van staal uit 2004.

Het boekwerk is robuust vormgegeven, net zoals het werk van Fritsch evenmin priegelig te noemen is. Een stevige zwarte kaft van textiel met rode opdruk is voorzien van schutbladen met schetsen en teksten (krabbels of doodles) in rood op zwart waarin de ring verschillende korte conversaties voert met de vinger.

RiNG: iCH BiN KUNST

FiNGER: iCH BiN KÜNSTLERiN

Tachtig verschillende ringen staan paginagroot afgebeeld, op meer dan levensgroot formaat. Daardoor zijn details zichtbaar die het blote oog meestal ontgaan. Dat lijkt in tegenspraak met het monumentale voorkomen van Fritsch‘ ringen, maar dat is het niet. Goed te zien zijn bijvoorbeeld gaaf doorboorde cameeën of diamanten met een (soms roestige) spijker erdoor. Ook zichtbaar op sommige plekken in reliëf in het metaal: de vingerafdrukken van de kunstenaar.

De foto’s van de ringen zijn van de hand van Erich Spahn. Ongebruikelijk is de zwarte achtergrond en op sommige plaatsen ook de afsnijding van de beelden. Dat werkt goed en stoort niet. Magdalena Abele en Michael Zink verzorgden de vormgeving en arnoldsche Art Publishers uit Stuttgart (Duitsland) gaf het boek uit.

Alle pagina’s van het boek zijn zwart. De korte teksten zijn tweetalig: in het Duits en in het Engels.

Voor velen zal het onmogelijk zijn de tentoonstelling in Galerie Zink te Seubersdorf in het zuidoosten van Duitsland te bezoeken, maar mocht u in de buurt zijn: gaat dat zien! Fritsch’ ringen zijn draagbare en doorgaans kleurrijke sculpturen, soms met een kwinkslag. Hoe dan ook, het zijn begerenswaardige kleinoden.

Zink, M. (2020) Karl Fritsch Ruby Gold. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906143

Tentoonstelling
2020 – Ruby Gold, Galerie Zink, Seubersdorf (Duitsland) (12 september 2020 t/m 18 oktober 2020)

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/10/07/vers-van-de-pers-karl-fritsch-ruby-gold-levensgroot/

1 Comment

Geef een reactie