3D-printen

3D-printer. Foto Ben Wisman
3D-printer. Foto met dank aan Ben Wisman©

#3D-printen is een techniek die onder meer door sieraadontwerpers wordt gebruikt.

Geschiedenis
In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw is in de Verenigde Staten het 3D-printen ontwikkeld op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (Massachusetts, Verenigde Staten) in samenwerking met het bedrijf 3D Systems. De eerste machines konden alleen objecten van metaal produceren, latere varianten van de printer vervaardigden ook objecten van keramiek en kunststof.

Printen in een hard materiaal als titanium behoeft veel afwerking.

Prints worden als eindresultaat gepresenteerd zoals door Luzia Vogt en Ted Noten, maar soms ook als gietmodel gebruikt, in plaats van de verloren was methode zou het de verloren print methode kunnen worden genoemd. De serie Caged uit 2019 van Evert Nijland is op die manier tot stand gekomen.

Enkele sieraadontwerpers die werken met 3D-printen zijn Hans AppenzellerPeggy Bannenberg, Dinie BesemsBeate Eismann, Svenja JohnBirgit LakenStefania Lucchetta, Evert Nijland, Ted NotenLuzia Vogt, Silvia Weidenbach en Ben Wisman.

Bibliografie (selectie)
Auch, M. (17 juni 2022) Essential jewels in a remote place. hedendaagsesieraden.nl.
Kempen, E. van (4 maart 2023) De laatste Nederlandse filigreinmeester & de eerste Nederlandse filigrein ambassadeur. hedendaagsesieraden.nl.
Reuser, T. (10 januari 2022) One should either be a work of art, or wear a work of art. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/10/04/3d-printen/

Geef een reactie Reactie annuleren