Facet I

Facet I, catalogus, omslag voorzijde, 1993, Kunsthal Rotterdam, omslag, papier
Facet I, catalogus, omslag voorzijde, 1993, Kunsthal Rotterdam, omslag, papier
Facet I, catalogus, omslag voorzijde, 1993. Foto met dank aan Louise Smit©

Facet I was een biënnale en tentoonstelling met publicatie met werk van internationale hedendaagse sieraadontwerpers.

Facet I
In het voorwoord van de publicatie schrijft directeur van de Kunsthal Wim van Krimpen dat Nederland zich samen met landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in de voorhoede van het hedendaagse sieraadontwerpen bevindt. Nederland kent internationaal geroemde sieraadontwerpers en verschillende grote Nederlandse musea besteden regelmatig aandacht aan het vakgebied. Maar in Nederland had nog nooit, zoals elders wel, een manifestatie rondom sieraden plaatsgevonden.

Met de eerste internationale sieradenbiënnale in de Kunsthal in Rotterdam (Nederland) werd de ambitie uitgesproken om om de twee jaar een soortgelijk evenement te organiseren. De manifestatie moest de actuele stand van zaken op het gebied van sieraadontwerp weergeven. De biënnale heeft echter geen vervolg gekregen.

Voor het project werden 7 internationale sieraadontwerpers geselecteerd door Robert Smit (allen man): Giampaolo Babetto, Joaquim Capdevila, Anton Cepka, Yasuki Hiramatsu, Bernhard Schobinger, Peter Skubic en David Watkins. Zij droegen samen met Smit sieraadontwerpers uit hun omgeving voor. De Kunsthal maakte vervolgens in samenspraak met auteur Tracy Metz en kunstenaar Henk Visch een keuze uit de voorgedragen kunstenaars.

Metz noemt de manifestatie eerder een verkenning dan een overzicht. Achter in het boek staan drie advertenties: de eerste is van Studio Ton Berends, de tweede van het tijdschrift Bijvoorbeeld en in de derde advertentie biedt de Stichting Françoise van den Bosch een heruitgave aan van een kussenbroche van Françoise van den Bosch. De broche uit 1976 is opnieuw in een oplage van 100 uitgevoerd door Jan Matthesius en wordt aangeboden voor een speciale prijs van ƒ380,00 (normaal ƒ480,00).

Tentoongestelde sieraadontwerpers (37)
Giampaolo Babetto
András Banfálvi
Michael Becker
Jamie Bennett
Manfred Bischoff
Joaquim Capdevila
Anton Cepka
Peter Chang
Giovanni Corvaja
Xavier Domenèch
Jacomijn van der Donk
Gem Kingdom (Bernard Jongstra & Joanna Titselaar)
Pascaline Goossens
William Harper
Yasuki Hiramatsu
Donglin Kim
Okinari Kurokawa
Falco Marx
Bruce Metcalf
Xavier Monclùs
Manfred Nisslmüller
Barbara Paganin
Gene Pijanowski & Hiroko Sato-Pijanowski
Ramón Puig Cuyàs
Philip Sajet
Lucy Sarneel
Bernhard Schobinger
Ewa Skrzyńska & Jacek Skrzyński
Peter Skubic
Robert Smit
Brigitte Tendahl
Detlef Thomas
Carel Visser
Silvia Walz
David Watkins
Norman Weber

Tentoonstelling
1993 – Facet I, internationale sieradenbiënnale / international jewellery biennale, Kunsthal, Rotterdam (Nederland) (1 mei 1993 t/m 4 juli 1993)

Bibliografie (selectie)
Metz, T. (1993) Facet I, internationale sieradenbiënnale / international jewellery biennale. Gent: Snoeck-Ducaju & Zoon. OCLC 749661991

Links
• RKD
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/09/06/facet-i/

Geef een reactie