ArtWear

ArtWear, Vishal, Haarlem, 2020, tentoonstelling
ArtWear, Vishal, Haarlem, 2020, tentoonstelling
ArtWear, Vishal, Haarlem, 2020. Foto met dank aan Sylvia Blickman©

ArtWear was een tentoonstelling van 7 augustus 2020 tot en met 6 september 2020 met werk van 24 Nederlandse sieraadontwerpers en portretten van de hand van fotograaf Fjodor Buis in de Vishal te Haarlem (Nederland). Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met inleidende teksten van Anne Berk en Liesbeth den Besten en de eerder genoemde foto’s van Fjodor Buis.

Van 23 juni 2022 tot en met 9 oktober 2022 is de tentoonstelling te zien in Villa Bengel te Idar-Oberstein (Duitsland).

Vishal
De tentoonstelling werd samengesteld door sieraadontwerper Sylvia Blickman en Margriet Blom. De selectie werd gemaakt door leden van het Haarlems Sieraad Collectief (HSC).

Naast sieraden op een lange tafel in het midden van de Vishal waren aan de wanden foto’s op groot formaat te zien. Deze zijn gemaakt door Fjodor Buis en tonen mensen met hedendaagse sieraden die in de tentoonstelling zijn te zien. Blickman en Blom vroegen 24 kunstenaars en vrijwilligers van de Vishal met een eigentijds sieraad voor fotograaf Fjodor Buis te poseren. Naast de foto’s hangen er ook enkele monumentale sieraden aan de wand.

In de publicatie staan de foto’s van Buis naast foto’s van sieraden zonder drager. De nieuwste sieraden in de expositie zijn in 2020 vervaardigd, de oudste zijn tot stand gekomen in 2006. De tentoonstelling gaf een overzicht van de variëteit aan vormen en materialen die zijn verwerkt in sieraden in Nederland de afgelopen 15 jaar. Er was kunststof te zien, hooi, glas, keramiek, en ook waren er rokjes om elektrische apparaten mee te bedekken van de hand van Dinie Besems.

Een paar deelnemers waren pas afgestudeerd: Margherita Chinchio en Koen Jacobs, anderen gaan al decennia mee; sommigen al (bijna) een halve eeuw: Sylvia Blickman, Paul Derrez, Beppe Kessler, Birgit Laken en Ruudt Peters.

De titel van de tentoonstelling was al eens eerder gebruikt als titel voor een publicatie over sieraden uit 1985 van de hand van Klaus Laubmayer, Robert Lee Morris en Susan Nash. Ook in de mode duikt de benaming artwear regelmatig op en in New York (Verenigde Staten) was een galerie voor sieraden met die naam. Eind jaren zestig was er een reizende tentoonstelling (door zowel Nederland als de Verenigde Staten) getiteld Objects to Wear. ArtWear wil een vervolg bieden op deze destijds revolutionaire expositie.

Prettig aan de museale tentoonstelling in de Vishal te Haarlem (Nederland) was het ontbreken van vitrines: alle sieraden lagen op de meterslange tafel of hingen zonder zichtbare bescherming aan de wand. De sieraden waren daardoor goed te zien.

Deelnemende sieraadontwerpers (24)
Ela Bauer
Dinie Besems
Sylvia Blickman
Judith Bloedjes
Margherita Chinchio
Brigit Daamen
Nhat-Vu Dang
Paul Derrez
Hilde Foks
Arianne van der Gaag
Jennifer Hoes
Koen Jacobs
Beppe Kessler
Birgit Laken
Felieke van der Leest
Floor Max
Chequita Nahar
Ted Noten
Carla Nuis
Ruudt Peters
Katja Prins
Lucy Sarneel
Annemiek Steenhuis
Andrea Wagner

Tentoonstellingen (2)
2020 – ArtWear, De Vishal, Haarlem (Nederland) (8 augustus 2020 t/m 6 september 2020)
2022 – ArtWear, Villa Bengel, Idar-Oberstein (Duitsland) (23 juni 2022 t/m 9 oktober 2022)

Bibliografie (selectie)
Berk, A. en Besten, L. den (2020) ArtWear Contemporary Jewelry NL. ISBN 9789090334431
Gieles, N. (2020) Sieraden om te dragen en om van te genieten. Haarlems Dagblad.
Kolff, S. (4 september 2020) De sie­ra­den-staal­kaart van Art­Wear. SieradenMuze.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/08/27/artwear/

1 Comment

Geef een reactie