Isabella Hund

Galerie Isabella Hund, München
Galerie Isabella Hund, München
Galerie Isabella Hund. Foto Esther Doornbusch, maart 2019, CC BY 4.0

Isabella Hund (Karlsruhe (West-Duitsland), 1955) was en is onder meer actief als goudsmid, sieraadontwerper, goudsmid, verzamelaar en galeriehouder. Zij woont en werkt in München (Duitsland).

Biografie
Hund is opgeleid aan de Fachhochschule für Gestaltung in Pforzheim (West-Duitsland) (1976-1982). Aan het einde van haar studie bracht zij drie maanden door in Londen (Verenigd Koninkrijk). In 1983-1984 studeerde Hund als postgraduate aan de San Diego State University in Californië (Verenigde Staten). Het waren de hoogtijdagen van de performancekunst, punk en new wave. Hund experimenteerde erop los en vervaardigde onder andere sieraden van scheerschuim, die niet langer dan een uur bestonden.

Van 1986 tot en met 1987 was Hund met een atelier gevestigd in Ulm (West-Duitsland). Hund vervaardigt sieraden van hoofdzakelijk goud, zilver en platina.

In München (West-Duitsland) opende Hund in 1988 een galerie voor hedendaagse sieraden. In de galerie bevond zich ook haar werkplaats. In 1997 heropende Galerie Isabella Hund op een nieuwe locatie in München (Duitsland) in de nabijheid van de Frauenkirche.

Hund reist veel en is geïnteresseerd in meubilair, moderne architectuur, muziek en beeldende kunst. Daartoe bezoekt zij verschillende musea en tentoonstellingen. Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Donald Judd (1928-1994) inspireert haar in het bijzonder, vooral zijn beeldhouwwerken van roestvrij staal. Deze informatie gaf Hund mee aan het startende architectenduo Landau + Kindelbacher, die de opdracht kregen het interieur van Hunds galerie nabij de Frauenplatz te ontwerpen.

Een karaktereigenschap van Hund is volharding.

Werk in openbare collecties (selectie)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)

Tentoonstellingen (selectie)
1985 – Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (West-Duitsland)
1988 – Galerie Parterre, Schwäbisch Gmünd (West-Duitsland)
1989 – Galerie Hilde Leiss, Hamburg (Duitsland)
1989 – Galerie Marzee, Nijmegen (Nederland)
1990 – Münchner Stadtmuseum, München (Duitsland)
1990 – Museum für Kunsthandwerk, Frankfurt am Main (Duitsland)
1993 – Münchner Stadtmuseum, München (Duitsland)
1999 – Galerie Hilde Leiss, Hamburg (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Denter, C. (12 augustus 2019) Who wants to be educated? That goes too far for me. Interview with Isabella Hund from Galerie Isabella Hund. Klimt02.
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Hout, M.J. van den (1989) Kammen. Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 9073124018

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/08/13/isabella-hund/

Geef een reactie