Ralph Turner

Revolt in Jewellery, Electrum Gallery, 1974. Foto Ray Carpenter, galerie, tentoonstelling, exterieur, etalage
Revolt in Jewellery, Electrum Gallery, 1974. Foto Ray Carpenter, galerie, tentoonstelling, exterieur, etalage
Revolt in Jewellery, Electrum Gallery, 1974. Foto met dank aan Lous Martin, Ray Carpenter©

Ralph Turner (Maesteg (Verenigd Koninkrijk), 29 juli 1936 – 29 september 2017) startte in 1971 samen met Barbara Cartlidge in Londen (Verenigd Koninkrijk) Electrum Gallery. Hij was onder meer actief als conservator, verzamelaar en auteur en bevorderde de bekendheid van hedendaagse sieraadontwerpers.

Biografie
Aanvankelijk werkte Turner voor Ewan Philips Gallery en in 1971 werd hij mede-eigenaar van Electrum Gallery. In Electrum Gallery maakte Turner als eerste in het Verenigd Koninkrijk baanbrekende tentoonstellingen met werk van hedendaagse sieraadontwerpers als Emmy van LeersumGijs Bakker, Susanna Heron, Rodolfo Azaro, Michael Rowe en Hubertus von Skal. Voor de galerie zocht hij telkens naar de beste ontwerpers voor posters en catalogi.

Na zijn werk voor de galerie werd Turner hoofd tentoonstellingen bij de Crafts Council (1974-1989). Hij speelde een actieve rol in de bevordering van de contacten tussen Britse en Nederlandse sieraadontwerpers. In zijn tentoonstellingen streefde Turner steeds naar variatie; variatie in onder meer gender, leeftijd en vakgebied. Hij introduceerde als één van de eersten performances in de toegepaste kunst.

Op zondag 4 juni 1989 ontving Turner in Galerie Ra de onderscheiding van de Stichting Françoise van den Bosch. Turner was regelmatig jurylid, onder meer bij de toekenning van de Herbert Hofmann-Preis. Voor Caroline Broadhead organiseerde Turner een overzichtstentoonstelling.

Turner wilde het ambacht een nieuwe betekenis geven. Samen met Peter Dormer schreef Turner verschillende publicaties. Ook organiseerde hij verschillende uitwisselingsprogramma’s tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië, Canada, Duitsland en Nederland.

In 2013 trouwde Tuner met Colin Minchin, met wie hij zijn leven al jaren deelde.

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1967 – Sculpture to wear by Emmy van Leersum & Gijs Bakker, Ewan Philips Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1974 – Revolt in Jewellery by Five Dutch Artists, Electrum Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1975 – 1976 – Jewellery in Europe, (reizende tentoonstelling voor de Scottish Arts Council) Aberdeen Art Gallery, Aberdeen (Verenigd Koninkrijk) en Victoria and Albert Museum, Londen (Verenigd Koninkrijk)
1980 – Fancy goods, Ralph Turner’s Collection of Popular Jewellery, Verenigd Koninkrijk (reizende tentoonstelling tot en met 1981)
1981 – The Maker’s Eye
1982 – Pierre Degen: New Work, Crafts Council, Londen (Verenigd Koninkrijk)
2000 – Studio Jewellery, Glynn Vivian Art Gallery, Swansea (Verenigd Koninkrijk)

Prijzen (selectie)
1989 – Onderscheiding 1989, Stichting Françoise van den Bosch

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Georg Dobler

Bibliografie (selectie)
10 Jaar Ra (1986). Amsterdam: Galerie Ra. OCLC 27263707
Besten, L. den (10 februari 2022) In memoriam: Berend Peter Hogen Esch (1945-2022). hedendaagsesieraden.nl.
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494
Campbell, A. (6 oktober 2017) Ralph Turner 1936 – 2017 | Crafts Council Head of Exhibitions 1974 – 89. Crafts Council.
Derrez, P. en Ober, J. (1980) Caroline Broadhead. Apeldoorn: Gemeentelijke Van Reekumgalerij. OCLC 501178978
Harrod, T. (13 oktober 2017) Ralph Turner obituary. The Guardian.
Turner, R. (1976) Contemporary Jewelry: A Critical Assessment 1945-75. Londen: Studio Vista. ISBN 028970670X

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/07/18/ralph-turner/

Geef een reactie