Michaela Kirchner

Michaela Kirchner, Nest, halssieraad, 2000, collectie Espace Solidor. Foto met dank aan Espace Solidor©
Michaela Kirchner, Nest, halssieraad, 2000, collectie Espace Solidor. Foto met dank aan Espace Solidor©

Michaela Kirchner (München (Duitsland), 1942 – Heidelberg (Duitsland), januari 2015) was onder meer actief als sieraadontwerper en goudsmid.

Biografie
Kirchner is opgeleid aan de Fachschule für das Edelmetallgewerbe in Schwäbisch-Gmünd (West-Duitsland) (1960-1962) en aan Escola Massana in Barcelona (Spanje) (1962). Na een gezellentijd als emailleur bij Lochmüller in Schwäbisch Gmünd (West-Duitsland) zette Kirchner haar opleiding voort aan de Hochschule für bildende Künste in Berlijn (West-Duitsland), waar ze les kreeg van onder anderen Ehrath. Ten slotte studeerde Kirchner aan Akademie der Bildenden Künste in München (West-Duitsland) (1966-1972), waar zij lessen volgde bij onder meer Franz Rickert.

In 1972 vestigde Kirchner zich als zelfstandig sieraadontwerper. In 1976 vertrok zij naar Heidelberg (West-Duitsland).

Sieraden van Kirchner werden gepresenteerd door onder meer Galerie Rosemarie Jäger.

Sophia Föhr is dochter van Kirchner en is eveneens actief als sieraadontwerper.

Werk in openbare collecties (selectie)
Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)

Tentoonstellingen (selectie)
2001 – Michaela Kirchner, Espace Solidor, Cagnes-sur-Mer (Frankrijk)
2011 – Otto Baier / Kerstin Becker / Michael Becker / Rudolf Bott / Bettina Dittlmann & Michael Jank / Anne Fischer / Hans Fischer / Christine Graf / Ike Jünger / Michaela Kirchner / Christa Lühtje / Paul Müller / Jacqueline Ryan / Sebastian Scheid / Thomas Schleede / Juliane Schölß / Ja-Kyung Shin / Maja Vogl / Jan Wege, Winterexhibition, Galerie Rosemarie Jäger, Hochheim (Duitsland)

Prijzen (selectie)
1978 – Bayerischer Staatspreis
1986 – Preis der Stadt Ulm
1987 – Johan M. Maucher Preis, Schwäbisch Gmünd
1994 – Preis der Stadt Schwäbisch Gmünd
2011 – Klaus Oschmann Preis

Links
• RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/06/02/michaela-kirchner/ ‎

Geef een reactie